Până acum am călătorit cu Antonia atât cu maşina, cât şi cu avionul. Am început cu drumuri scurte când Antonia avea 5-6 săptămâni, iar la 3 luni am făcut primul drum lung cu maşina (1600 km dus – 1600 km întors). Când avea un an am călătorit pentru prima dată cu avionul. Aici v-am povestit cum a fost prima dată cu avionul şi aici puteţi citi cum a fost călătoria cu maşina spre România când Antonia avea 7 luni. Cu experienţa adunată până acum, prefer drumurile cu maşina deşi sunt mai lungi şi poate mai obositoare. Prefer maşina pentru că nu este nevoie să îmi limitez prea mult bagajele (nici nu-mi prea iese), ne putem opri oriunde şi oricând, avem maşină cu scaun pentru copil şi cât stăm în România.
Ultimul drum spre România l-am făcut în iunie anul trecut. Între timp interesele şi nevoile Antoniei au evoluat, ea fiind acum mult mai energică şi mai activă. Din acest punct de vedere, drumul ăsta este o provocare. Aş numi-o: „Cum să ţii copilul ocupat 2 zile pe drum”, 2 zile pentru că dormim la hotel peste noapte. Am şi vreo 3-4 clipuri cu cântece pentru copii pregătite pe tabletă, însă aceasta este ultima soluţie, soluţia de forţă majoră, la care apelez atunci când nu mai are răbdare şi îmi sunt epuizate toate celelalte metode de a-i capta atenţia. Cu ocazia acestei călătorii, i-am pregătit 10 activităţi pe care le poate face în maşină (singură şi/sau cu ajutorul meu) şi vi le împărtăşesc şi vouă. Sper să vă fie de folos!
Trusa pentru colorat
Coloratul şi toate mâzgălelile copiilor poate vi se par activităţi banale, însă ascund multe beneficii. Nu le reiau aici, dar le puteţi citi pe blogul Cristinei Oţel într-un articol dedicat acestui subiect. Aveţi nevoie de foi simple sau cu desene (în funcţie de vârsta copilului), creioane cerate, pastile adezive reutilizabile (acestea vor fixa foaia) şi de o tavă. Tava am preferat să fie metalică pentru că i-am pregătit şi activităţi cu magneţi.
Există în comerţ şi măsuţe concepute special pentru scaunele auto ale copiilor. Am cumpărat una şi urmează să o testăm în această călătorie.
Later edit:
Nu a desenat prea mult pe drum, însă la bunici a testat culorile aproape în fiecare zi.
Trusa cu abţibilduri
Într-un articolul de la începutul anului v-am spus că Antonia este fascinată de lipirea abţibildurilor. Aveţi nevoie de foi simple, pastile adezive reutilizabile care să fixeze foile, abţibilduri simple sau cu imagini şi de o tavă.
Later edit:
A fost activitatea salvatoare atunci când nimic nu mai părea să dea roade. Am epuizat toate abţibildurile în drumul spre România. Data viitoare voi cumpăra mai multe.
Cărţi
Nu plecăm la drum fără cărţi. În ultima vreme, Antonia este interesată de ele şi nu prea. Sper să îi crească interesul în timp :). Vom lua cu noi cartea senzorială pentru că aceasta este răsfoită cel mai des. V-am scris aici de unde o avem şi îmi propun să fac cât de curând un articol cu interiorul ei pentru că este minunată. Mai luăm cu noi cărţile „vorbitoare” şi câteva cărţi de poveşti.
Later edit:
În continuare, dintre toate cărţile pe care le-am avut la noi, cartea senzorială a fost preferata ei :).
Puzzle magnetic
I-am făcut unul singur şi pare să nu o atragă foarte tare. De fapt, nu o atrage cam niciun puzzle deocamdată. Aici puteţi vedea pas cu pas modul de confecţionare. În ceea ce priveşte imaginea, posibilităţile sunt infinite :).
Later edit:
Puzzle-ul nu a interesat-o deloc. Nu prezintă interes nici acum.
Roata culorilor
Roata culorilor este o activitate de inspiraţie Montessori şi un bun prilej pentru ca cel mic să descopere culorile, precum şi un alt mod de asociere al acestora. Am realizat roata acasă din materialele pe care le-am avut la îndemână. Aici puteţi vedea ce materiale am folosit.
Later edit:
Roata culorilor am folosit-o atât pe drum, cât şi la bunici, însă nu se descurcă încă să prindă singură clemele de carton.
Curcubeul cu pom-pom-uri
Antonia este atrasă de toate activităţile care implică culori. Culori să fie :)! Găsiţi aici cum am confecţionat curcubeul.
Later edit:
Pe drum nu l-am folosit, însă l-a descoperit în timpul vacanţei. A fost una dintre activităţile ei preferate atunci când vremea nu era prea prietenoasă.
Joc pentru asocierea imaginilor
Am improvizat o planşă şi carduri cu animale pe care le poate asocia. Este o variantă temporară, de folosit în călătorie. Plănuiesc să fac nişte carduri mai frumoase :). În acest articol am scris ce materiale am folosit pentru confecţionarea acestui joc.
Later edit:
Nu am folosit acest joc pe durata călătoriei, însă a fost intens folosit după ce ne-am întors acasă.
Inimă de „cusut”
Este o activitate inspirată din pedagogia Montessori şi se încadrează la activităţile din viaţa practică, adică cele care reprezintă acţiuni din viaţa cotidiană. Acestea îi oferă copilului posibilitatea să-şi dezvolte autonomia. Este foarte simplu de realizat (aici vedeţi cum) şi de mânuit de cei mici.
Later edit:
Nu a atras-o nici în timpul călătoriei şi nici după întoarcerea acasă. A rămas uitată în sertar.
Fetru pe panglică (button snake)
În limba engleză se numeşte button snake. În limba română traducerea sună ciudat aşa că i-am zis fetru pe panglică. Este o jucărie pe care o puteţi face acasă pentru cei mici, colorată, foarte uşor de realizat şi inspirată din pedagogia Montessori. Este o activitate care face parte din viaţa practică şi îl ajută pe copil să înveţe să încheie şi să descheie nasturi şi nu numai. Vedeţi în articol câteva dintre beneficiile acestei activităţi şi cum am realizat-o.
Later edit:
Deşi îi plac culorile şi nasturii, această activitate nu prezintă interes deocamdată.
Elastice pe/în tub
Este tot o activitate Montessori inspirată din viaţa practică. Aceasta îi permite copilului să îşi îmbunătăţească dexteritatea şi să îşi dezvolte musculatura degetelor. Am folosit un tub cu capac pe care îl aveam prin casă şi câteva elastice de păr. Practic, scoate elasticele din tub, le înşiruie pe acesta şi le pune din nou la loc. Pe lângă înşiruirea elasticelor pe tub, trebuie să şi deschidă şi să închidă tubul. Acasă tot asta face în ultimele 2 zile :).
Later edit:
O încadrez şi pe aceasta în categoria activităţilor salvatoare. Am folosit tubul cu elastice intens atât în călătorie, cât şi după ce ne-am întors acasă. I-a plăcut mai mult să pună elasticele în tub, să îl închidă şi să îl deschidă decât să le înşiruie pe acesta.
Le-am aranjat pe toate la locul lor, le-am pus într-o geantă și am fost gata de drum :).
Sper ca ideile mele să vă fie de folos pentru călătoriile viitoare!
Voi ce alte activităţi faceţi cu cei mici în maşină?
Later edit:
Înainte să plecăm în călătorie i-am cumpărat Antoniei o masă pentru scaunul ei. Ne-a fost de mare folos. Am cumpărat-o de pe Amazon.
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.
Chiar eram curioasa cum procedati la drum lung:)
Noi cand mergem la socrii ( 370 km) plecam foarte devreme, ca sa doarma Luca. Se trezeste doar sa manance si apoi cu cativa km inainte de destinatie, dar e fascinat de peisaje si se uita pe geam:)
In vara avem in fata un drum luung ( mergem in Grecia) si chiar nu stiu cum o sa reactioneze, fiind un
copil foarte activ. Ne gandeam la avion, ca sa scurtam drumul, dar exista problema bagajelor pt bebe si lipsa scaunului nostru in caz ca inchiriem masina.
Antonia cum a facut fata drumului?
Antonia rezista f bine pe drum. Important este sa ii respectam programul de masa si de somn. Daca vrei sa stii ceva anume, intreaba-ma :).
Masinile se inchiriaza cu scaun auto pentru copil, noi facem asta des. Daca nu transportati carut, copilul are o valiza mare inclusa in bilet. E vara, hainele nu ocupa mult loc. Si nici nu e nevoie de multe gadgeturi, copiii sunt fascinati de locuri noi, prefera sa exploreze. Am zburat de vreo 5 ori in primele 15 luni de viata ale copilului si am facit un drum lung cu masina. Aleg avionul oricand. Nici mie nu imi place sa stau ore in sir legata, in fund, oricat as colora…
Cristiana, suna urat sa spunem ca un copil sta „legat”. Eu zic ca sta securizat intr-un scaun comod (in cazul nostru). Apoi, masina sau avionul sunt mijloace care depinde de organizarea fiecarei familii. Si cu avionul putem avea 10-12 ore de zbor, insa fara posibilitatea de a lua o gura de aer sau de a alerga liberi.
Sunt foarte faine ideile! O sa incercam si noi puzzle-ul magnetic, nu l-am incercat pana acum. Multumim pentru inspiratie! 🙂
Ma bucur ca iti plac :)! Sa imi spui daca ii place puzzle-ul celui mic.
Bună,
Sunt extraordinare ideile expuse aici și as vrea sa le pregătesc pe toate pentru fetita mea de 19 luni. Ne așteapta un drum lung cu mașina și as vrea sa îl fac ușor pentru toată lumea:).
Te rog, dacă ai putea sa îmi spui, de unde ai cumparat materialele? Sunt foarte frumoase și as vrea sa cumpăr ceva asemanator. Sper sa fie o varianta de magazin online :).
Mulțumesc frumos!
Salut Bianca,
Ma bucur ca iti plac aceste idei de activitati. Eu am achizitionat materialele din magazine de profil din strainatate si de pe Amazon avand in vedere ca inca nu locuiesc in Romania. In Romania le poti lua de pe magazinul online Art&Hobby.
Buna, ideile sunt minunate. Fetita mea cea mare (3 ani 3l) are rau de miscare si nu putem folosi carti, desenat sau cam ori ce implica privit la apropiere. Ce as putea face in situatia asta?
Multumesc
Multumesc, Cristina.
Chiar nu stiu ce sa iti recomand. Nu m-am confruntat cu situatii asemanatoare, insa avem niste prieteni a caror fetita are rau de masina (este de varsta fetitei tale). Ei evita drumurile lungi cu masina sau atunci cand nu au ce face calatoresc pe timp de noapte. Cand doarme e mai putin probabil sa ii fie rau.
Multumim pentru idei! Eu am incercat intai cu puzzle din 2 piese si din 3 si merge mai bine. dar facute pe hartie si lipite pe carton in loc de betisoare. puzzle cu 4-5 piese voi incerca dupa un an. acum are un an si 7 luni. cel mult face o ratusca din lemn si asta pt ca a invatat componentele: corp, aripioara, cap cu ochi si cioc.
Cu mare drag! Fetiţa mea abia de curând a început să fie interesată de puzzle-uri.
Buna seara! Imi pare bine sa va cunosc si ca impartașiți ideile cu noi . Ma intereseaza sa știu de unde achiziționați acele pungi cu butoane in care puneți activitățile…pt ca noi le avem tare amestecate . Mulțumesc
Bună, Mihaela.
Le găseşti în papetării/librării.
Salut. O intrebare, am o fetita de un an, si nu stiu ce activități sa ii dau in masia… avem de parcurs un drum destul de lung si ei nu prea ii place sa stea locului ajutama te roog😘
Bună, Irina. Nu ştiu cum te-aş putea ajuta. Depinde ce îi place fetiţei tale, ce o atrage. Este mai complicat să faci activităţi specifice la vârsta de un an.
Foarte dragut articolul! Felicitari!
Multumesc 🙂
Cu abtibilduri nu am incercat inca, dar iau in calcul pentru cat de curand.
Cartea senzoriala din pacate nu il atrage, insa ii plac celelalte, cu sunete si clapete.
Jocul cu elastice e pe gustul lui, iar cu pom-pom i-am mai facut o activitate asemanatoare, de introdus intr-o mingiuta.
Animalele ii plac mult. A primit de ziua lui un puzzle cu animale „mama-fiu”, lucram pe ele acum.
Ce as mai incerca este fetru pe panglica. Lui ii place sa se joace cu obiecte mai de „real-life” mai mult decat cu jucarii ( sa bage si sa scoata obiecte din/in cutii, sa stivuiasca paharele colorate, sa puna bete colorate in pahare etc).
Avand in vedere ca stii ce il atrage, stii ce i se potriveste, ce ar avea succes in cazul lui. Antoniei ii placea mult sa bage si sa scoata paie in sticla. Cred ca, o buna bucata de vreme, nu era zi in care sa nu isi scoata si sa-si bage paiele in sticla. :))
Misto ideile. Dar fetele mele (2ani) ar rupe sau ar baga in gura mai toate chestiile astea 🙈🙃. Desi sunt foarte faine. Poate de la 3 ani
Mulțumesc!
Depinde de copil, părerea mea. Nu tuturor li se potrivesc aceleași lucruri, nu se dezvoltă la fel, etc. 🙂