Zilele trecute am găsit o reţetă de biscuiţi cu griş. Am încercat-o, însă rezultatul nu m-a mulţumit deloc. Mi-am propus să îmbunătăţesc reţeta conform gustului meu şi au ieşit biscuiţii fragezi din imagine :).
Ingrediente:
- 80g făină integrală
- 80g griş integral
- 1-2 linguri zahăr nerafinat de cocos sau orice alt îndulcitor preferaţi (miere, sirop de arţar, etc.)
- 1 ou
- 40g unt (la temperatura camerei)
- 1 banană mare coaptă (130g de piure)
- 1 linguriţă praf de copt (eu îl prefer pe cel bio, fără fosfaţi)
- 1/2 linguriţă pudră de vanilie
- 1 linguriţă esenţă naturală de portocale
Mod de preparare:
- Am amestecat ingredientele uscate: făina, grişul, zahărul, praful de copt şi esenţele.
- Separat, am zdrobit bine banana cu ajutorul unei furculiţe, am adăugat untul şi oul. Le-am amestecat bine până am obţinut o compoziţie omogenă.
- Peste amestecul lichid am adăugat ingredientele uscate. Am amestecat bine până am obţinut un aluat moale, uşor lipicios.
- Am tapetat o tavă întinsă cu hârtie de copt şi am modelat biscuiţii. Puteţi să vă ungeţi mâinile cu ulei (de cocos am folosit eu) şi să-i modelaţi cu mâna şi, apoi, cu degetele direct în tavă sau puteţi folosi o linguriţă. Pentru fiecare biscuite am pus aproximativ o linguriţă de aluat.
- Am dat tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius şi am ţinut biscuiţii timp de 15-20 de minute.
Gustul este minunat! În ceea ce priveşte textura, sunt uşor crocanţi în exterior şi moi în interior.
Sfaturi:
- Dacă lăsaţi aluatul timp de 30-40 de minute la frigider, îl veţi modela mai uşor cu mână.
- Lăsaţi spaţiu între biscuiţi atunci când îi puneţi în tavă. Cresc la copt.
Alte reţete de biscuiţi:
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.
Au iesit foarte fragezi si buni. Compozitia creste destul de mult in tava si eu am folosit o tava mai mica si s-au cam unit biscuitii. Cred ca banana mea nu a fost foarte dulce ca zahar am pus 2 linguri (zahar brut din trestie) si tot nu au iesit dulci, au avut gust cam de paininca. Fetita mea a mancat doi dintr-o lovitura :).. Voi mai face reteta oricand!
Mă bucur că au avut succes :)!
Buna Flavia,
Te rog frumos imi poti spune cu ce as putea inlocui cele 40g de unt? Baietelul meu are intoleranta la lactate.
As putea folosi unt de cocos? Cate linguri/lingurite?
Multumesc mult pentru raspuns!
Bună Laura,
Poţi pune aceeaşi cantitate de unt de cocos sau ulei vegetal.
O zi faină!
Buna, ce vanilie si esente naturale folosesti?
Folosesc pudră de vanilie bio (Naturata sau Rapunzel) şi esenţele naturale tot bio, sub formă de pulbere. Uneori, fac esenţele naturale acasă. Folosesc portocale sau lămâi bio pe care le decojesc cu peeler-ul pentru legume încât să iau cât mai puţin din partea albă. Apoi, le usuc la temperatura camerei timp de aproximativ 24 de ore şi, dacă nu sunt suficient de uscate, le mai usuc şi în cuptor la temperatură joasă. Când sunt complet uscate, le râşneşc. Şi gata esenţa :)!
Super ideea cu rasnitul! Eu am dat pe răzătoare și după uscare am frecat intre degete ca sa rezulte mai fina pudra, cu rasnitul cred ca e mai ok. Am mai incercat sa macerez pastai de vanilie in alcool pt visinata insa mi se pare ca preparatele capătă alt gust, neplacut.
Păstaia utilizată ca atare şi macerarea ei în alcool nu e acelaşi lucru 🙂
Am incercat aseara (azi-noapte, de fapt) reteta asta de biscuiti si am ras jumatate de tava. :)) Sunt super gustosi. Azi-dimineata a mancat si cel mic si i-au placut, asa ca am mai facut o tava :D. (din care m-am servit si eu, of course, ca prea sunt buni).
Multumim de reteta, Flavia!!
Spor in continuare!
Ce ma bucura feedback-ul tau! ❤️
Sa va fie de bine!
Buna, Flavia!
Cati biscuiti ies din cantitatile de mai sus?
Multumesc!
Încerc să-mi amintesc, dar zău că nu mai ştiu. Cred că vreo 15.
Tocmai i-am făcut și eu. Mi-au ieșit absolut delicioși! Mulțumim pentru rețetă!
Să vă fie de bine 🙂
Foarte buni!! După un pandișpan ratat azi, seara se încheie în glorie.
Super! Mă bucur tare mult că revii de fiecare dată cu un feedback.
Nu sunt asa de multumita de rezultat. Sa va spun: am folosit gris integral si dupa ce s-au copt biscuitii inca se simte textura grunjoasa a grisului. Cu toate acestea vad ca sunt savurati de bebe. Parerea mea ar fii sa fie grisul lasat la inmuiat in ou, unt si banana cateva minute. Numai bine!
Luciana, în biscuiţii mei nu s-a simţit textura grunjoasă de care spui, dar probabil că depinde de griş.
Foarte buni! Eu am adaptat putin si am pus 30g faina de mei si 50 de faina integrala, ca nu am avut suficienta. Multumim pentru reteta!
Să vă fie de bine! 🙂
E duminica dimineata si casa s-a trezit in mirosul biscuitilor cu gris….
Incerc sa savurez la maxim aceste clipe si prin intermediul acestei retete a iesit un moment perfect.
Multumim mamica talentata!
Mi-au mers la suflet vorbele tale. Sa va fie de bine! 🙂
Nu ma pricep la adaptat retete 🙁 daca folosesc faina normala 650, ce cantitate trebuie sa pun? Banuiesc ca mai multa, dar cata?
Sinceră să fiu, dacă ai folosi făină albă nu ştiu dacă ar fi exact acelaşi rezultat. Eu sugerez să pui puţin mai multă, undeva la 100g în loc de 80.
Ce facem când avem intoleranta la gluten? Cu ce înlocuim faina?
Poti incerca fainile fara gluten, faina de migdale, faina de cocos, etc. Va trebui sa le dozezi putin diferit, pentru ca nu se comporta ca si faina clasica.