V-am povestit ca imi propun sa va impartasesc experienta noastra cu solidele. Dupa primele 7 zile de diversificare m-am declarat extrem de multumita pentru ca Antonia a acceptat mancarea mai bine decat ma asteptam. Intre timp, am facut si o vizita la pediatra care ii monitorizeaza Antoniei greutatea. Mi-a „reprosat” ca sunt prea prudenta si as putea sa ii introduc mai multe legume fara sa-mi fie teama. Ea este de principiu ca toate legumele (mai putin varza) se pot introduce relativ de la inceput. Ei bine, nu vreau sa fac pe desteapta, dar dupa toate informatiile acumulate prefer sa continui pe drumul pe care am inceput … pentru linistea mea.
Astazi am terminat cea de-a doua saptamana de diversificare. Mai jos gasiti detaliile:
Ziua 8
Am introdus cartoful dulce. L-am taiat cubulete mici si l-am pus la fiert cu 1 morcov, 1 pastarnac si 1 felie de telina. Am adaugat un varf de cutit de unt si le-am dat pe toate prin blender. Antonia a mancat cu spor 110g. Am completat cu san (asa cum facem dupa fiecare masa de solide).
Ziua 9
Am introdus dovleacul. Am luat o felie sanatoasa de dovleac pe care am lasat-o la copt vreo 40-50 min. Am indepartat coaja si l-am dat prin blender. Fetita mea a fost foarte incantata de gustul dulceag si aromat.
Ziua 10
I-am pregatit o supa pentru ca a inceput sa se constipe. Mi-am spus ca supa ar trebui sa o ajute. La 1l de apa am pus 1 pastarnac, 1/2 cartof dulce, 1 felie de telina si 2 morcovi mici. Pentru piure mi-a ramas dovleac copt din ziua precedenta pe care l-am combinat cu legumele din supa (in proportii variabile; a dominat pastarnacul) si cu un varf de cutit de unt. Am adaugat 1-2 linguri de piure in supa pentru consistenta si culoare. Antonia a savurat cam 50ml de supa si vreo 70g de piure.
Ziua 11
Am vrut sa continui cu supa si piure, dar am incercat sa-i mai diversific gusturile. Am introdus bulbul de fenicul.
Supa am pregatit-o din urmatoarele legume: 1 pastarnac, 2 dovlecei baby si 1/2 bulb de fenicul. Legumele fierte in supa le-am dat prin blender pentru a obtine un piure moale (bulbul de fenicul retine apa destul de multa prin fierbere/la abur). Combinatia s-a dovedit a fi un esec … relativ. A mancat galusca mea vreo 20ml de supa, dar era evident ca nu mai vrea. Am incercat sa ii dau piureul din care a mancat vreo 50g.
Nu eram sigura daca nu i-a placut dovlecelul sau bulbul de fenicul. Mi-am zis ca voi aprofunda „cercetarile” in zilele urmatoare.
Ziua 12
Am zis ca saptamana asta nu mai experimentez prea mult asa ca am mers pe ceva ce stiam ca-i place: cartoful dulce introdus in ziua a 8a. I-am facut un piure din 1/2 cartof dulce cu 50ml de lapte matern. A iesit un piure pufos l-a care Antonia nu i-a putut rezista.
Ziua 13
Aveam deja jumatatea de de cartof de ieri si, cum urasc sa arunc mancarea, i-am facut un piure din jumatatea de cartof dulce la care am adaugat un pastarnac pentru aroma si 20ml de lapte matern. Nu i-am dat toata cantitatea care a iesit, desi ea cred ca ar fi papat tot. Am zis stop dupa vreo 140g pentru ca mi se parea prea mult. Am incercat pentru prima data apa (vreo 5 lingurite mici) si a fost prima data cand nu i-am mai dat completare.
Ziua 14
Mai aveam in frigider (bine infoliat) cealalta jumatate de bulb de fenicul. Mi-am zis ca pot sa incerc sa vad daca asta e alimentul care nu i-a placut in ziua a 11-a. L-am taiat bucatele, l-am gatit la abur si am adaugat un varf de cutit de unt si vreo 2 frunze de patrunjel. Mi-am zis ca poate patrunjelul ii va da o aroma mai placuta pentru gustul micutei. S-a lasat cu strambaturi si scuipaturi asa ca nu am insistat. Ne-am continuat ziua cu lapte matern.
Concluzii:
- Bulbul de fenicul e un mare esec, insa nu ma ingrijorez pentru ca nu e un aliment care sa-l consumam in familie.
- Cartoful dulce si dovleacul sunt in topul preferintelor.
- Antonia mananca foarte bine in continuare si a luat in greutate mai mult de 10g/saptamana (in sfarsit!).
- Da, ati vazut bine, „contabilizez” cantitatile. Nu o fac pentru ca as avea vreo obsesie sau vreo lista prestabilita cu cantitatile pe care trebuie sa le manance. O fac din pura curiozitate. Asa ii pot urmari evolutia sau involutia (sper sa nu fie cazul).
Pe pagina de facebook a blogului incerc sa vin cu informatii complementare legate de diversificare, pe care le veti gasi in albumul „Diversificarea” sub forma unor scheme foto: varsta la care se introduc alimentele, modul lor de preparare, nutrientii pe care ii contine fiecare aliment, etc. Mentionez, inca o data, ca schemele sunt facute in functie de informatiile acumulate. Sper ca timpul sa-mi permita sa postez si retete pe masura ce avansam.
Imi propun sa va impartasesc in fiecare saptamana ce alimente am introdus si cum a reactionat fetita mea la fiecare dintre ele. Pentru a nu pierde calatoria noastra printre fructe si legume, va invit sa va abonati la newsletter-ul blogului sau sa dati un like paginii de facebook.
Sursa foto: babybunintheoven.com.