Boala celiacă a Antoniei m-a forțat să mă adaptez (rapid) noului context și să găsesc rețete potrivite. În primă fază, prioritatea mea a fost confortul Antoniei în ceea ce privește mâncarea, să aibă parte în continuare de preparatele care îi plac, dar să fie adaptate noii ei diete (pe care o urmăm toți 3 în cadrul casei).

Prima rețetă fără gluten pe care am testat-o la aparatul de gofre este aceasta, cu cartof dulce și mălai. Veți vedea că este o rețetă versatilă care se poate face atât în varianta dulce, cât și sărată.

Ingrediente: 

Pentru 7-8 gofre

  • 140g făină de mălai (fină, fără gluten)
  • 180g cartof dulce (crud, curățat)
  • 2 ouă
  • 180 ml lapte
  • 20g ulei de măsline
  • 20g amidon de porumb
  • 2 lg de zahăr
  • 1 lgță scorțișoară
  • 1 lgță praf de copt
  • un praf de sare

Mod de preparare: 

Pasul 1

Cartoful dulce (180g) l-am fiert. Pentru un plus de aromă, îl puteți coace. După fierbere, l-am lăsat să se răcorească și l-am mixat cu ouăle, laptele și uleiul de măsline.

Pasul 2

Separat, într-un bol, am amestecat ingredientele uscate: făina de mălai, amidonul de porumb, praful de copt, scorțișoara, zahărul și praful de sare. Pentru a avea o rețetă 100% fără gluten, vă recomand să folosiți un praf de copt fără gluten și o făină de mălai fină care are această specificație (eu am găsit-o în Lidl).

Pasul 3

Peste ingredientele uscate am turnat compoziția lichidă (de la pasul 1). Cu ajutorul unui tel, am amestecat până am obținut o compoziție omogenă. Am lăsat aluatul să se odihnească timp de 5-10 minute.

Pasul 4

Am încins aparatul de gofre. Eu am aparatul Duraceramic de la Breville, un ajutor de nădejde despre care v-am mai povestit. Când semnalul luminos mi-a indicat că aparatul este pregătit să treacă la treabă, i-am stropit plăcile cu puțin ulei de măsline (folosesc un dispozitiv de tip spray) și am pus câte 2 linguri de compoziție în fiecare formă. Am coborât capacul și am lăsat gofrele să se gătească timp de aproximativ 5-6 minute, puțin mai mult decât mi-a indicat semnalul luminos.

Gustul acestor gofre mi-a depășit așteptările. Sfatul meu este să le consumați în aceeași zi, proaspete, pufoase și crocante. Noi le-am servit cu miere.

Cum vă spuneam la început, această rețetă este versatilă și poate fi transformată, cu ușurință, într-o variantă sărată. Tot ce aveți de făcut este să eliminați zahărul și scorțișoara și să adăugați puțin mai multă sare (nu doar un praf).

Sunt curioasă voi ce rețete fără gluten ați testat la aparatul de gofre.

De Black Friday, aparatul de gofre de la Breville are cel mai mic preț din an. Oferta o găsiți aici.

Să vă fie de folos!

Alte rețete de gofre: 


Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *