Este atât de simplu să facem pâine în casă! Nu știu de ce nu fac pâine mai des, sincer. Mi-am propus să încerc să fac mai des diferite rețete de pâine, să vedem care sunt variantele câștigătoare.
Prima rețetă de pâine am făcut-o în timpul pandemiei, în mașina de pâine, mai mult de nevoie decât din plăcere. Apoi, mi-am inaugurat prima oală de fontă cu o rețetă de pâine cu măsline și acum, am păstrat oarecum tradiția, și mi-am inaugurat a doua oală de fontă tot cu o rețetă de pâine. Ultimele 2 variante sunt net superioare față de prima pâine pe care am făcut-o. Mai jos, găsiți ultima mea rețetă de pâine care îmi place foarte mult, pâine din făină de grâu spelta cu semințe, (aproape) fără frământare, coaptă în oala de fontă.
Ingrediente:
- 500g făină de grâu spelta
- 370 ml de apă călduță
- 7g drojdie uscată
- 1-2 lgțe de sare
- 80g mix de semințe
- 3-4 lg de ulei de măsline
Mod de preparare:
Pasul 1
În bolul mixerului planetar, am pus făina, drojdia, semințele și apa. Eu am avut un mix de semințe cu semințe de dovleac, semințe de floarea soarelui, susan și semințe de in. Am amestecat puțin și apoi am adăugat sarea. Eu am pus o linguriță de sare. Soțul meu spune că ar fi mers puțin mai multă. Am lăsat robotul să își facă treaba timp de 3-4 minute la viteză minimă.
Dacă alegeți să faceți pâine, sfatul meu este să optați pentru o făină calitativă. Eu o cumpăr de la o brutărie artizanală locală.
Pasul 2
Am scos aluatul din bol pe masa pudrată cu făină. L-am împachetat de vreo 2 ori și l-am stropit cu ulei de măsline (o lingură bună). I-am dat o formă rotundă (suprafața lui trebuie să fie netedă) și l-am transferat într-un bol uns cu ulei de măsline. Am uns și suprafața aluatului cu ulei (să nu se usuce). Am acoperit bolul cu folie alimentară și cu un prosop și am lăsat aluatul să dospească timp de o oră (până ce și-a dublat volumul).
Pasul 3
După ce a stat la dospit, am scos aluatul pe masa de lucru, l-am pudrat din nou cu puțină făină, l-am presat, l-am împăturit, l-am presat din nou și iar l-am împăturit. Am repetat această procedură de vreo 3-4 ori. I-am dat o formă rotundă, l-am transferat pe o hârtie de copt, i-am pus puțină făină deasupra și l-am lăsat să mai dospească pe blat, pentru încă 30 de minute, acoperit cu un prosop.
Pasul 4
Între timp, am încins cuptorul la 230° C, fără ventilație. Am pus oala de fontă în cuptor, cu tot cu capac, pentru că trebuie să fie bine încinsă înainte de a coace pâinea în ea. Eu am lăsat-o vreo 20 de minute în cuptor.
Pasul 5
Am transferat aluatul în oală, cu tot cu hârtia de copt, am pus capacul și am lăsat pâinea la copt timp de 30 de minute. După acest timp, am luat capacul de pe oală și am mai lăsat pâinea la copt vreo 20 de minute.
Pâinea aceasta am copt-o în noua mea oală de fontă de la Crock-Pot, mov lavandă, de 6,6l, mai înaltă decât cealaltă pe care o am (una roșie, cu capacitatea de 4,7l). Oala nu mi-a încăput pe treapta din mijloc a cuptorului, așa că am pus-o pe treapta inferioară. Astfel, crusta din partea de jos a pâinii a ieșit mai crocantă decât cea din partea de sus.
Când pâinea a fost coaptă, am scos-o pe un grătar să se răcească. Adevărul este că nu mai aveam răbdare. Abia așteptam să o tai, să văd cum arată și ce gust are. După vreo jumătate de oră bună, am ajuns să o gust și mi-a plăcut tare mult (și nu numai mie). Mi-a ieșit o pâine aromată, cu o textură fix așa cum îmi place, nici prea pufoasă, dar nici prea densă. V-am lăsat un video al pâinii aici, pe Instagram, să vă faceți o idee cum arată.
Dacă alegeți să prăjiți felii de pâine, veți vedea că toate semințele pe care această pâine le are își vor intensifica aroma.
În concluzie, nu-i deloc complicat să facem pâine de casă … Mie îmi e mai greu până mă apuc. Planul meu este ca, în perioada următoare, să încerc să fac mai des pâine. Sunt curioasă, pe termen mai lung, cât de tare voi resimți efortul. Vă țin la curent! 🙂
Plănuiesc să scriu și un articol despre avantajele și dezavantajele oalelor de fontă. Până atunci, aici găsiți oalele de fontă de la Crock-Pot, una mai faină decât cealaltă, de forme și capacități diferite.
Crock-Pot aniversează 10 ani și, cu această ocazie, le face un cadou clienților. La orice produs Crock-Pot cumpărat, clienții primesc gratuit un tocător din bambus. Mai mult, cu codul FLAVIA10, valabil până pe 15 octombrie, beneficiați de 10% reducere la toate aparatele pe care le au, multicookere și slowcookere. Oferta o găsiți aici. Să vă fie de folos!
Aveți obiceiul să faceți pâine de casă?
Oale de fontă aveți? Ce gătiți de obicei în ele?
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.
Foarte bine arata painea si foarte faina oala. 🙂
Unde traim noi, nu gasim paine pe placul nostru, asa ca de nevoie facem paine foarte des acasa, cam 80% din painea pe care o consumam noi e facuta in casa (sub diverse forme: baghete, chifle, paine, etc). Nu am facut in oala de fonta pana acum pentru ca fac cate 2 sau 3 odata (am doar o singura oala de fonta) pe care o congelez ca sa avem mereu paine. Dar as vrea intr-o zi sa incerc paine in ea.
In oala de fonta, printre alte retete, facem sarmale la cuptor, ies foarte bune 🙂
Faci pâinea direct în tava cuptorului, într-un alt vas sau ai mașină pentru pâine? Mie mi se pare că iese tare bine în oala de fontă.
Ce tipuri de pâine faci, mă refer aici la combinațiile de gusturi/făini?
Nu am masina de paine. Framant aluatul cu mixerul planetar iar painea o coc in tavi de cozonac sau in tavi normale daca sunt chifle / baghete. Mai fac si lipii in tigaie grill / tigaie de clatite.
Cand reusim sa ajungem, pentru ca nu e prea aproape locatia, cumparam faina integrala de grau si alba dar nealbita (nu mai stiu echivalentul ei in RO, aici ii zice nonblachie/unbleached). Adaug tot felul de seminte: in, dovleac, floarea soarelui, chimion, susan…avem un magazin care vinde vrac tot felul de tipuri de faini, mai iau de acolo cantitati mici de orz, secara, spelta, etc pe care le combin cu cea integrala cand fac painea.
E o chestie faina sa poti face paine, nu am eu timp sa experimentez foarte mult. 🙂