Photo by Oleksandr P: (Pexels.com)

Ne dorim ca cei mici să se dezvolte armonios, dar uneori ne scapă niște lucruri care sunt esențiale în viața copilului și la îndemâna noastră, a tuturor: somnul și joaca nestructurată. Uneori, prea multe activități extrașcolare pun pe copiii noștri o presiune prea mare și le solicită eforturi pe care nu le pot duce. Rezultatul va fi opus celui așteptat: oboseală, lipsă de atenție, iritabilitate, probleme emoționale. Așadar, care sunt aspectele de care ar trebui să ținem cont atunci când alegem activitățile extrașcolare ale copiilor? Cum ne dăm seama că programul copilului este prea încărcat? Când sunt prea multe activități? Ce avantaje și dezavantaje au? În ce măsură ne afectează viața de familie?

Doarme copilul meu suficient? 

Recomandările în domeniu precizează că un copil cu vârsta între 6 și 13 ani are nevoie de 9-11 ore de somn și de un program de somn regulat. Despre somn și consecințele care există atunci când acesta nu este suficient sau calitativ am scris în acest articol, „Cât de mult contează programul de somn al copiilor?”, așa că nu mai reiau informațiile de acolo.

Studiile arată că privarea de somn poate duce la atenție și concentrare scăzută la școală, sistem imunitar slăbit, risc de obezitate, risc de anxietate, iritabilitate și performanță cognitivă scăzută.

Îi rămâne copilului meu timp de joacă nestructurată? 

Jocul, în general, este foarte important pentru dezvoltarea copiilor și nu doar a copiilor mici.

Ce este jocul nestructurat? Acesta este condus de copil, fiind mai degrabă spontan decât având reguli clare. Joaca nestructurată nu înseamnă că cel mic se joacă neapărat singur, ci poate avea și alți parteneri de joacă.

Ce beneficii are joaca nestructurată?

  • le dezvoltă copiilor abilitățile de planificare și organizare
  • copiii deprind abilități sociale
  • le stimulează creativitatea
  • le încurajează copiilor independența

Ne rămâne timp să mâncăm împreună, în familie? 

Poate că acesta nu este un aspect de care să țineți cont atunci când alegeți activitățile extrașcolare ale copilului, însă mesele servite în familie au și ele rolul lor în dezvoltarea copiilor (și nu numai). Pe scurt, ele contribuie la dezvoltarea unor obiceiuri alimentare sănătoase și la construirea unor relații de familie armonioase.

Photo by cottonbro studio (Pexels.com)

Mă stresează activitățile extrașcolare ale copilului? 

Ultimul aspect, dar nu cel din urmă, se referă la ceea ce simțim noi, părinții vis-a-vis de activitățile extrașcolare ale copiilor. Cât de tare ne stresează aceste activități?

Alergatul de la o activitate la alta, deși are la bază cele mai bune intenții, în cele din urmă, duce la oboseală și, posibil, la iritabilitate. Atunci când ne înscriem copiii la activități extrașcolare va trebui să avem în vedere și acest aspect.

Câte și ce activități extrașcolare au copiii voștri?


Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *