Pentru mine, combinația afine + lămâie = deliciu. În plus, îmi plac deserturile lejere cu fructe din belșug. Exact așa sunt și aceste gofre: lejere, echilibrate, bune de servit la gustare ori atunci când îmi doresc un desert ușor. Dacă ar fi să le consum ca desert, cred că ar merge bine cu puțină înghețată de vanilie. V-am mai zis eu că aproape orice preparat dulce se împacă bine cu înghețata de vanilie.
Gofrele le-am servit prezentate sub o altă formă decât în varianta lor clasică, tăiate în pătrățele și savurate cu furculițe mici din lemn, numai bune pentru mânuțele mici … Se descurcă și mâinile mari în acest context, să știți. 🙂
Ingrediente:
Pentru 5 gofre
- 2 ouă
- 60g zahăr
- 100g smântână
- 130g făină
- coaja de la 1/2 lămâie (mică)
- 20 ml zeamă de lămâie
- esență de vanilie
- 1 lgță praf de copt
- un praf de sare
- aprox. 100g afine
Mod de preparare:
Pasul 1
Într-un bol, am amestecat ouăle cu praful de sare, zahărul, esența de vanilie, coaja de lămâie (folosiți lămâi a căror coajă nu este tratată), smântâna și zeama de lămâie. Adăugați ingredientele treptat, unul câte unul și omogenați-le bine.
Pasul 2
Am încorporat făina amestecată cu praful de copt. Apoi, am adăugat afinele spălate și uscate. N-am amestecat prea mult pentru că mi-am dorit ca afinele să rămână întregi în compoziție.
Pasul 3
Am încins aparatul de gofre. Când semnalul luminos mi-a indicat că aparatul este pregătit să fie pus la treabă, i-am uns plăcile cu puțin ulei și le-am umplut cu aluatul obținut. Dacă, de obicei, vă spun că aparatul pe care eu îl folosesc, Duraceramic de la Breville, nu necesită grăsime suplimentară, de această dată vă recomand să-i ungeți plăcile cu ulei din 2 motive:
- Acest aluat de gofre nu conține unt sau ulei.
- În general, gofrele care conțin multe fructe vor avea tendința să se lipească puțin de plăci, lucru absolut firesc.
Pasul 4
Am lăsat gofrele la copt timp de 6-7 minute și, dacă a fost necesar, le-am îndepărtat de pe plăci cu ajutorul unei palete de bucătărie. Le-am transferat pe un grătar unde le-am lăsat să se răcească înainte să le tai în pătrățele.
Nu aș vrea să vă imaginați că gofrele au fost lipite și s-au împrăștiat prin tot aparatul. Având multe afine (mari ca și dimensiune, de cultură), acestea s-au spart în timpul coacerii și, aluatul fiind fraged, am vrut să mă asigur că scot gofrele întregi. Veți vedea că nu este o treabă messy sau complicată. Aparatul meu de gofre a mai trecut un test și asta mă bucură.
Gofrele au avut mare succes atât din punct de vedere gustativ, cât și vizual, că nu servim în fiecare zi pătrățele pufoase pline de fructe aromate … și cu o furculiță mică din lemn. Copiilor le place rutina, dar le plac și noutățile. Poate încercați și voi și reveniți cu un feedback. 🙂
Câteva rețete de gofre „altfel”:
- Gofre Pădurea Neagră
- Gofre Croque Madame
- Gofre cu nucă, scorțișoară și miere (cu aluat dospit)
- Frigărui dulci cu gofre, brânză dulce și căpșuni
- Gofre din cartofi cu bacon și smântână
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.