De-a lungul timpului, nu am văzut necesitatea (rostul) să gătesc deserturi la airfryer ori la multicooker. Mi se părea că n-am nevoie de niciun gadget de bucătărie pentru deserturi atâta timp cât am un cuptor funcțional. Mi s-a schimbat părerea … Să reluăm de la partea cu cuptorul funcțional. Dacă mi se strică cuptorul, mă pot baza pe airfryer și la capitolul deserturi simple. Dacă plec la cabană unde am un cuptor cu care nu mă pot înțelege nicicum, airfryer-ul îl transport ușor și își face treaba și pe partea de preparate dulci. Dacă rămân acasă, cuptorul merge deja (sau nu) și vreau să economisesc timp, bag desertul la airfryer și e gata de pus pe masă în vreo 10 minute. Așadar, primiți cu un desert simplu (și delicios) la airfryer? 🙂

Zilele trecute, am făcut porții individuale de crumble cu zmeură, afine și nectarine. Este un desert simplu care se coace mai repede în airfryer decât în cuptorul clasic. Porțiile de crumble le puteți pregăti chiar și cu o zi înainte, le păstrați la frigider (acoperite) și le coaceți în ziua următoare. Să aveți pregătită niște înghețată de vanilie cu care să serviți acest desert. Nouă ne place contrastul dintre rece și cald, combinația de fructe acrișoare cu dulceața înghețatei de vanilie … o explozie de arome și texturi pentru papilele gustative!

Rețeta în format video o găsiți pe profilul meu de Instagram, aici.

Ingrediente: 

Pentru 4 porții generoase

  • 130g zmeură
  • 150g afine
  • 180g nectarine

Pentru crustă

  • 50g fulgi de ovăz (mici)
  • 80g făină de migdale
  • 80g făină
  • 80g unt
  • 60-70g zahăr
  • scorțișoară

+ unt și pesmet pentru tapetarea vaselor

Mod de preparare: 

Pasul 1

Întâi, am spălat fructele (le-am lăsat să se usuce) și am tăiat nectarina (am folosit o nectarină mare) în cubulețe. Am dat fructele deoparte.

Pasul 2

Am pregătit crusta. Am amestecat fulgii de ovăz cu făina de migdale, făina, scorțișoara și zahărul. Să știți că în loc de scorțișoară merge să adăugați și puțin mix de condimente pentru turtă dulce.

Apoi, am adăugat untul rece, tăiat în cubulețe. Am amestecat bine, cu mâna, până am obținut un aluat cu o textură similară cu cea a nisipului umed.

Pasul 3

Pentru aceste porții individuale de crumble, am folosit vase ramekin cu diamentrul de 12cm și înalte de 5cm, pe care le-am tapetat cu unt și puțin pesmet.

Am acoperit fundurile vaselor cu aluat și apoi am adăugat amestecul de fructe. Fructele le-am acoperit cu aluatul rămas.

Pasul 4

Airfryer-ul meu nu are nevoie să fie preîncălzit. Eu îl am pe cel de la Breville, Halo Air. În această perioadă, cu codul AIR100, îl puteți cumpăra la un preț mai mic. Aici găsiți toate detaliile.

Am așezat vasele ramekin pe grătarul airfryer-ului. Ale mele sunt mai mari, așa că mi-au încăput doar 3. Ar fi încăput și al 4-lea, dar forțat și nu am riscat să zgârii pereții airfryer-ului. Am setat aparatul pe ultima funcție (Bake) la 200° C, timp de 15 minute. Din fericire, airfryer-ul îmi dă posibilitatea să verific preparatul în timpul procesului de gătire. Am redus timpul de gătire la 10 minute. Dacă aș fi lăsat porțiile de crumble 15 minute, atunci este posibil să se fi făcut scrum, cel puțin pe deasupra. Cu cât desertul este gata mai repede, cu atât mai bine, ar zice Antonia. 🙂

Fiecărei porții de crumble i-am adăugat un glob generos de înghețată de vanilie și puțină miere cu cimbru. S-a mâncat cu poftă. Mai facem! Faceți și voi? 🙂

Ce deserturi ați testat la airfryer?

Alte rețete la airfryer: 


Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *