Nectarine coapte cu scorțișoară, blat crocant de biscuiți aromați și cremă fină de brânză … un desert simplu cu care nu cred că aveți cum să dați greș. Acest cheesecake îl puteți realiza în 2 moduri, în funcție de preferințele pe care le aveți, dacă vă place ca stratul de biscuiți să fie mai mult sau mai puțin generos:
- Simplu – cu blat de biscuiți, cremă de brânză și felii de nectarine deasupra.
- Cu un twist, un soi de insert – pe lângă ce am menționat mai sus, puteți adăuga nectarine coapte și biscuiți în stratul de cremă.
Eu am făcut cea de-a 2-a variantă, o reinterpretare a crumble cheesecake-ului, și a avut un super succes. Ingredientele și modul de preparare le găsiți mai jos.
Câteva detalii importante înainte să vă apucați de treabă
→ Eu am folosit o tavă cu preții detașabili, cu diametrul de 22 cm.
→ Ingredientele pentru cremă este recomandat să fie la temperatura camerei.
→ Aveți nevoie de un vas termorezistent pe care să îl introduceți în cuptor pentru coacerea cheesecake-ului.
Ingrediente:
Pentru blat
- 280g biscuiți digestivi
- 130g unt (topit)
- scorțișoară
Pentru cremă
- 500g cremă de brânză
- 150g ricotta
- 100g smântână
- 160g zahăr
- 3 ouă
- 2 lg rase de făină
- coaja de la 1/2 lămâie
- esență de vanilie
+ 7-8 bucăți biscuiți digestivi
+ 6-7 nectarine
+ 2-3 lg zahăr brun
+ scorțișoară
Mod de preparare:
Pasul 1
Întâi, m-am ocupat de nectarine. Le-am spălat, le-am tăiat în jumătăți, le-am scos sâmburii și apoi le-am feliat în așa fel încât să obțin 8-10 felii dintr-un fruct. Feliile de nectarine le-am amestecat cu zahăr brun (2-3 linguri) și scorțișoară (aici voi stabiliți cantitatea, în funcție de preferințe).
Am așezat feliile de nectarine într-o tavă întinsă, tapetată cu hârtie de copt, și le-am dat la copt, în cuptorul preîncălzit la 200°C (fără ventilație), timp de 12 minute. După acest timp, le-am lăsat în tavă să se răcească.
Pasul 2
Blatul de biscuiți. În blender, am mărunțit biscuiții până au căpătat textura făinii. I-am transferat într-un bol. Am adăugat scorțișoară și untul topit (și răcorit). Am amestecat până am obținut o textură similară cu cea a nisipului umed. În blatul de biscuiți nu am adăugat zahăr/îndulcitori.
Am tapetat fundul și pereții tăvii cu hârtie de copt și am tasat amestecul de biscuiți în așa fel încât blatul să fie ușor ridicat pe pereții tăvii. Amestecul de biscuiți trebuie să fie distribuit (cât se poate de) egal și compact.
Am copt blatul de biscuiți timp de 10 minute, fără ventilație, la 180°C. După timpul de coacere, l-am lăsat să se răcească la temperatura camerei și apoi l-am dat la frigider cât m-am ocupat de cremă.
Pasul 3
Crema. Cum am menționat mai sus, ingredientele pentru cremă trebuie să fie la temperatura camerei pentru a se omogeniza cât mai bine. În bolul mixerului planetar, am adăugat crema de brânză, ricotta, coaja de lămâie (folosiți lămâi a căror coajă nu este tratată), zahărul și smântâna. Am omogenizat ingredientele la viteză mică (treapta 2 din 6).
Când compoziția a început să capete un aspect omogen, am adăugat ouăle, unul câte unul (ale mele au avut în jur de 55-60g/bucată, cântărite întregi, cu coajă), esența de vanilie și făina. Făina (se poate înlocui cu amidon) va ajuta cheesecake-ul să nu crape în procesul de coacere. Am ras pereții vasului și am mai lăsat mixerul să-și facă treaba câteva secunde. Nu bateți prea mult crema.
Pasul 4
Asamblarea cheesecake-ului. Am turnat în tavă aproximativ jumătate din cantitatea de cremă, am adăugat câteva bucăți de biscuiți digestivi (7-8 biscuiți) și felii de nectarine coapte. O parte dintre nectarine le-am păstrat pentru decor. Peste fructe, am adăugat restul cantității de cremă.
Pasul 5
Am încins cuptorul la 180°C, fără ventilație. Pe treapta inferioară a cuptorului, am pus un vas termorezistent cu apă clocotită. Vaporii de apă vor ajuta cheesecake-ul să nu crape la suprafață.
Am dat cheesecake-ul la copt (tava am așezat-o pe treapta din mijloc a cuptorului) timp de 1 oră și 10 minute, timp în care l-am verificat (să nu se ardă deasupra) fără a deschide ușa cuptorului. Când s-au scurs cele 70 de minute, am suplimentat timpul de coacere cu 10 minute.
Cheesecake-ul trebuie să se răcească lent, așa că, după terminarea timpului de coacere, l-am lăsat în cuptor, cu ușa cuptorului deschisă, timp de aproximativ o oră (am scos din cuptor vasul cu apă). Apoi, am scos cheesecake-ul din cuptor și l-am lăsat să se răcească la temperatura camerei. Înainte de a-l felia, am dat cheesecake-ul la rece, la frigider.
Când prăjitura s-a răcit, am decorat-o cu feliile de nectarine rămase și cu biscuiți mărunțiți.
Poftă bună!
Alte rețete de cheesecake:
- Mini cheesecake-uri
- Cheesecake sandwich cu gofre (în crustă de biscuiți)
- Cheesecake cu căpșune și blat cu cacao
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.