Continui seria articolelor cu și despre vacanța noastră în Grecia. Ne-am abătut puțin de la drumul nostru spre Lefkada pentru a vizita Meteora, al 2-lea complex de mănăstiri ortodoxe din Grecia (ca importanță și mărime), după Muntele Athos. Este unul dintre cele mai frumoase și impresionante locuri pe care le-am văzut vreodată, un loc care te copleșește prin grandoare și, în același timp, te încarcă cu liniște și energie bună.

Câteva detalii despre Meteora

💒 Complexul are 6 mănăstiri active (5 de călugări și una de maici) din 24 câte au fost inițial: Marele Meteoron (numită și Metamorfosis/Schimbarea la față), Varlaam, Sf. Treime, Sf. Nicolae Anapafsas, Roussanou și Sf. Ștefan. Noi am vizitat una singură, pe cea mai mare, situată la cea mai mare înălțime, Marele Meteoron. Este destul de ușor accesibilă, cu excepția faptului că trebuie să mergi pe jos din locul unde lași mașina (aici e în funcție de noroc) și urcate 115 trepte până la intrare. În trecut, la Marele Meteoron se urca pe sfori suspendate. Vederea de aici, spre mănăstirea Varlaam, este spectaculoasă și liniștea ce îți umple sufletul (asta am simțit eu) nu se poate descrie în cuvinte. Vă las câteva poze și, pe profilul meu de Instagram, am acest reel de la Meteora

💒 Primele mănăstiri datează din secolul XIV. Primii călugări veniți la Meteora trăiau în peșteri ca pustnici. Se consideră că au venit la Meteora prin secolul XI. Din secolul XVII unele mănăstiri au fost abandonate, iar altele au fost distruse sau deteriorate semnificativ în urma războaielor.

💒 Mănăstirile au fost construite prin mijloace rudimentare (scări din lemn și scripeți). Eu am rămas impresionată de tehnicile pe care le puteau avea pe vremea respectivă. Pe considerente spirituale și de siguranță, călugării au refuzat timp de zeci de ani să construiască scări pentru un acces mai facil. Astăzi, scările oferă acces turiștilor și, la unele mănăstiri, există lifturi pe cabluri pentru transportarea mărfurilor.

🪨 Stâncile pe care sunt construite mănăstirile s-au format în urmă cu milioane de ani pe fundul unei mări/fluviu (diferă variantele) care s-a retras.

🎟️ Se plătește intrarea la fiecare mănăstire (3€/pers).

💒 Fiecare mănăstire are o zi pe săptămână când este închisă și funcționează după un orar propriu (de verificat dacă vreți să ajungeți la Meteora). Sfatul meu este să fiți la Meteora înainte de ora deschiderii, ora 9:00 pentru majoritatea mănăstirilor. După această oră, devine complicat să găsiți un loc de parcare. Am înțeles că, în cazul în care ne-am fi dorit să vedem toate mănăstirile într-o singură zi, duminica sunt deschise toate cele 6. 

🅿️ Dacă ajungeți cu mașina, să știți că locurile de parcare sunt gratuite, dar puține. Se poate parca pe marginea străzii. 

👗 Există reguli în privința ținutei. Bărbații nu ar trebui să aibă pantaloni (foarte) scurți și umerii goi, iar femeile trebuie să poarte fustă/rochie sub genunchi și să aibă umerii acoperiți. Horațiu a purtat pantaloni puțin deasupra de genunchi (nimeni nu a avut treabă cu el), iar eu am avut pantaloni lungi. Din acest motiv, ținuta mea nu a fost corespunzătoare și am primit o eșarfă cu care să mă acopăr. 

🏙️ Orașele cele mai apropiate de Meteora sunt Kalambaka și Kastraki. Noi ne-am cazat la 20 km înainte de Meteora, în Trikala. Aici am detaliat traseul nostru și cazările pe care le-am avut. 

Meteora este impresionantă. Consider că este un loc care îți bucură ochii și sufletul, musai de văzut măcar o dată în viață.

Ați fost vreodată la Meteora sau plănuiți o vizită în acest loc de poveste?


Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *