Dospelile sunt printre preferatele noastre, însă aleg preparate cu aluat dospit mai mult pe perioada iernii, pentru că evit să încing cuptorul pe timp de vară, când este prea cald atât afară, cât și în casă. Totuși, am găsit o variantă de bunătăți cu aluat dospit de pregătit și vara, fără să mă coc lângă cuptor. 🙂 Mai exact, am înlocuit cuptorul cu aparatul de gofre.

În trecut, am făcut gofre aperitiv cu aluat dospit și este o variantă pe care o recomand în cazul în care plănuiți să faceți un platou de aperitive. Atunci mi-am propus ca pe viitor să testez și gofre dulci cu aluat dospit. Acum s-au aliniat planetele.

Neapărat să încercați aceste gofre cu nucă, scorțișoară și miere. Sunt crocante în exterior, pufoase în interior, iar nuca și scorțișoara fac casă bună împreună. Gustul acestor gofre mă duce cu gândul la cozonacul secuiesc, kürtőskalács

Ingrediente: 

Pentru 13 gofre

  • 250g făină
  • 2 ouă
  • 150 ml lapte
  • 60g zahăr
  • 80g unt
  • 1 plic de drojdie uscată (7g)
  • vanilie
  • coaja de la o jumătate de lămâie
  • un praf de sare

Pentru coacere

  • 1 lgță de scorțișoară
  • 2 lgțe de zahăr brun (20g)
  • 4-5 lgțe de nucă măcinată (30g)

+ miere pentru servire (opțional)

Mod de preparare: 

Pasul 1

Separat, într-un bol, am amestecat drojdia cu zahărul și cu laptele călduț. Am lăsat amestecul să se odihnească vreo 10-15 minute.

Pasul 2

După ce au trecut cele 10-15 minute, am pregătit aluatul. Într-un bol încăpător, am pus făina, ouăle,  amestecul de la pasul 1, untul topit (și răcorit), vanilia și coaja de lămâie (folosiți lămâi a căror coajă nu este tratată). Cu ajutorul unui tel, am amestecat viguros pentru a evita formarea cocoloașelor. La final, am încorporat și praful de sare. Am obținut un aluat destul de lichid (nu seamănă cu aluatul frământat pe care îl facem pentru plăcintele clasice).

Pasul 3

Aluatul obținut l-am lăsat la dospit, acoperit, la temperatura camerei, până ce și-a mărit considerabil volumul. Eu l-am lăsat aproximativ 3 ore să dospească, dar ar trebui să-i ajungă și un timp mai puțin, vreo 2 ore.

Între timp, într-un bol mic, am amestecat scorțișoara cu zahărul brun și cu nuca măcinată.

Pasul 4 – Cum am copt gofrele cu aluat dospit

Am încins aparatul de gofre și i-am uns plăcile cu ulei (puteți folosi un dispozitiv de tip spray sau o pensulă cu perii din silicon).

În fiecare formă am pus o lingură de aluat, în centrul plăcii și am presărat deasupra aluatului o linguriță din amestecul cu scorțișoară, zahăr și nucă măcinată. Am lăsat gofrele la copt în jur de 5-6 minute.

În aparatul meu de gofre (am aparatul Duraceramic de la Breville), amestecul de scorțișoară cu zahăr și nucă măcinată nu se arde și nu capătă un gust neplăcut, dimpotrivă.

Las pozele să vorbească de la sine, deși mi-ar fi plăcut să vă pot transmite cumva cât de bine miros gofrele astea, cât de fain se combină exteriorul lor crocant cu interiorul pufos și cât de gustoasă este combinația de scorțișoară cu nucă + un strop de miere deasupra.

Cu această ocazie, am testat și varianta de sandwich cu înghețată. Între 2 gofre am pus un strat generos de înghețată. Antonia a notat preparatul cu nota 10. În ultima vreme, obișnuiește să ofere note pentru preparatele noi, care sunt la prima degustare (și nu numai).

Gofrele voastre preferate sunt cu … (completați voi în comentarii).

Alte rețete de gofre delicioase:


Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *