Nu am mai făcut de foarte multă vreme chiftele prăjite în tigaie. Până să am airfryer-ul, am optat pentru chiftele gătite în cuptor. De când am airfryerul Halo Air de la Breville, chiftelele sunt și mai ușor de gătit, într-un timp mai scurt și fără să cresc temperatura din casă (lucru pe care nu mi-l doresc în aceste zile toride).

Să vă povestesc cum procedez eu, cum fac chiftelele la airfryer încât să fie și pe placul celor mofturoși. Nu este vreo mare știință să faci chiftele, dar eu am un mic secret legat de compoziția lor: mă folosesc de mixerul vertical sau de răzătoarea mică pentru a mărunți ceapa și usturoiul. Alor mei nu le place să găsească bucăți de ceapă în chiftele, iar eu nu o exclud din compoziție (dă un plus de gust), așa că fac ceapa piure și la fel procedez și cu usturoiul. Astfel, știu sigur că nu primesc reclamații. 🙂

Ingrediente: 

  • 500g carne tocată (amestec porc 50% + vită 50%)
  • 1 ceapă galbenă sau 2 cepe verzi (mari), fără frunze
  • 1 cățel de usturoi
  • 1 ou
  • 30g pesmet
  • sare
  • piper
  • boia afumată
  • frunze de pătrunjel

+ ulei (de măsline) pentru modelarea chiftelelor

Mod de preparare: 

Pasul 1

Într-un bol, cu ajutorul blenderului vertical, am blenduit ceapa, usturoiul și oul. L-am adăugat și pe cel din urmă pentru ca blenderul să-și poată face treaba, dar la fel de bine puteți da ceapa și usturoiul pe răzătoarea mică.

Pasul 2

Ceapa, usturoiul și oul le-am amestecat cu restul ingredientelor: carnea tocată, pesmetul, sarea, piperul, boiaua afumată și frunzele de pătrunjel tocate. Am lăsat compoziția obținută la rece vreo 10-15 minute, cât să se hidrateze pesmetul.

Pasul 3

Mi-am uns mâinile cu ulei de măsline, am uns și grătarul airfryer-ului și m-am apucat de modelat chiftelele. Pentru fiecare chiftea am folosit aproximativ o lingură de compoziție.

Am gătit chiftelele în 2 ture, pentru că, deși vasul airfryer-ului este încăpător, am obținut o cantitate generoasă de chiftele, cam 30 de bucăți, să ne ajungă vreo 2 zile.

Pasul 4

Am așezat chiftelele pe grătarul airfryer-ului Halo Air de la Breville, am setat aparatul pe a 4-a funcție, cea pentru carne/friptură, la 200°C, cu un timp de coacere de 13 minute. În funcție de rezultatul pe care vă doriți să-l obțineți, puteți lăsa chiftelele mai mult sau mai puțin la copt. Avantajul este că le puteți verifica în timpul procesului de gătire.

În această perioadă, cu codul AIR100, puteți achiziționa orice airfryer de la Breville, inclusiv pe cel pe care îl am eu, cu 100 ron reducere. Găsiți detaliile aici → https://bit.ly/3WJ86Rr

Chiftele la cuptor vs. chiftele la airfryer. Care este diferența între ele? 

Poate v-ați întrebat care este diferența între chiftelele coapte în cuptor și cele gătite la airfryer. În primul rând, diferența nu este notabilă în ceea ce privește cantitatea de ulei folosită. În ambele variante, puteți folosi exact aceeași cantitate de ulei.

Diferența majoră constă în faptul că atunci când chiftelele sunt gătite în cuptor ele lasă apă și grăsime și, practic, se fierb în tavă și se rumenesc deasupra. În airfryer, apa și grăsimea din carne se scurg în vasul de sub grătar, iar chiftelele se rumenesc pe toate părțile, căpătând o crustă ușor crocantă. Rezultatul este similar chiftelelor prăjite în tigaie, însă având o cantitate mult mai mică de ulei. Apoi, dacă ar fi să mai precizez 2 diferențe la nivel de echipament, să știți că airfryer-ul nu degajă aceeași căldură ca și cuptorul clasic și nici nu consumă la fel de multă energie electrică.

Voi cum gătiți chiftelele?

Alte rețete la airfryer: 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *