Nici prea dulce, nici prea acrișor … Nici prea uscat, nici prea umed … Fix așa este acest chec. În plus, este pufos, aromat, cu multe afine (așa-mi plac mie deserturile cu fructe, cu muulte fructe). Am primit de la MerryBerry 3kg de afine bio, românești, care n-au mai ajuns în congelator așa cum am plănuit inițial. Au fost atât de bune, încât s-au terminat în câteva zile. Marea majoritate le-am mâncat ca atare. Dacă vreți afine gustoase, bio, le puteți comanda de la ei de pe site la un preț foarte avantajos.

Acest chec l-am făcut de 2 ori într-un timp foarte scurt și a avut succes de fiecare dată. Vi l-am arătat și vouă pe story și am promis că revin cu rețeta pe blog. S-au aliniat planetele, am apucat să scriu rețeta și să o împărtășesc cu voi. Sper să fie pe gustul vostru!

Ingrediente: 

  • 190g făină
  • 1lgță praf de copt (5-6g)
  • 140g iaurt grecesc (10%)
  • 2 ouă
  • 80g miere
  • 60g ulei
  • 1lg zeamă de lămâie (aprox. 15g)
  • 1lg coajă de lămâie (de la o lămâie mică)
  • aprox. 180g afine
  • 30-40g zahăr
  • 2lgțe semințe de chia (opțional)
  • vanilie
  • un praf de sare

Mod de preparare: 

Pasul 1

Într-un bol încăpător, am amestecat gălbenușurile cu uleiul, zeama de lămâie, iaurtul, vanilia, sarea, mierea și coaja de lămâie. Am încorporat semințele de chia în acest amestec lichid.

Important! – Optați pentru lămâi a căror coajă nu este tratată cu pesticide precum imazalilul, pirimetanilul şi proclorazul şi nici nu sunt ceruite cu ceară de carnauba ori shellac. Acestea nu sunt recomandate consumului uman! Există în comerț coajă de lămâie sub formă de pudră sau o puteți pregăti acasă. Aici găsiți rețeta.

Pasul 2

În bolul mixerului planetar, albușurile le-am bătut bine cu zahărul până am obținut o spumă fermă.

Pasul 3

Spuma de albușuri am turnat-o peste amestecul lichid (de la pasul 1). Tot acum am adăugat și ingredientele uscate amestecate în prealabil, făina și praful de copt. Din cantitatea totală de făină, 190g, am păstrat 20g pentru a tăvăli afinele în ea. Făina va adera la suprafața afinelor și nu le va permite să se scufunde la baza checului în timpul coacerii.

Am amestecat cât să obțin o compoziție omogenă. Pentru a nu dezvolta glutenul în această compoziție, nu am insistat prea mult cu amestecatul. Apoi, am încorporat afinele.

Pasul 4

Între timp, am încins cuptorul la 180° Celsius, setat să difuzeze căldură sus-jos. Compoziția am așezat-o într-o tavă de chec din silicon, de 21x10cm și înaltă de 6cm. Dacă nu aveți o tavă din silicon, folosiți o tavă obișnuită de chec, tapetată cu hârtie de copt.

Am dat checul la copt timp de 50 de minute, pe treapta din mijloc a cuptorului. La finalul timpului de coacere, l-am supus testului scobitorii. L-a trecut cu brio, așa că am știut că este copt.

Pasul 5

Am scos checul din cuptor și l-am lăsat să se răcorească puțin (vreo 5 minute bune). Apoi, cu atenție, l-am scos din formă și l-am lăsat să se răcească pe un grătar. În procesul de răcire, l-am întors pe o parte și pe alta, din 10 în 10 minute, pentru a mă asigura că interiorul nu se tasează.

Dacă încercați rețeta (să reveniți cu un feedback, vă rog), din momentul în care checul s-a răcit, nu vă mai rămâne decât să-l savurați cu plăcere. 🙂

Poftă bună!

Alte prăjituri cu fructe



Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

2 Comments on Chec cu afine, lămâie și chia

  1. Îmi plac rețetele tale. Meniurile pentru o săptămână îmi sunt de folos. Am 2 nepoti de 7 respectiv 3 ani .Îmi place tot ce publici,nu doar cele legate de mâncare. Spor! Mulțumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *