Astăzi, vă aduc o rețetă fără gluten, pregătită în două moduri, sub formă de burgeri și sub forma unor piadine, ambele fără gluten. Pentru burgeri, chiflele le-am pregătit în casă, iar lipiile le-am cumpărat. Bineînțeles, dacă nu urmați o dietă fără gluten, rețeta o puteți pregăti și cu chifle sau lipii cu gluten.

În ambele cazuri, umplutura este aceeași, inspirată din bucătăria mediteraneană. Ce-ar fi burgerii ori wrap-urile fără sos? Pentru această rețetă, am optat pentru un sos fresh, pe bază iaurt și ierburi aromatice proaspete.

Mai jos, găsiți toate detaliile: ingredientele folosite și modul de preparare, pas cu pas.

 

Ingrediente:

Pentru chifle (3 bucăți)

  • 250g mix pentru pâine (fără gluten)
  • 190-200 ml apă
  • 5g drojdie uscată (fără gluten)
  • 3g sare
  • 10 ml ulei de măsline
  • 1 ou
  • semințe de dovleac (opțional)

Pentru sos

  • 130g iaurt grecesc (cu 10% grăsime)
  • 1 lgță zeamă de lămâie
  • 10 frunze de mentă proaspătă
  • 1 lgță cepșoară tocată
  • 1 lgță frunze de pătrunjel tocate
  • un praf de sare

Pentru umplutură (pentru aprox. 3 piadine sau burgeri)

  • o bucată piept de pui (aprox. 200g)
  • 6 felii de halloumi
  • salată iceberg
  • baby spanac
  • castraveți
  • roșii cherry

Mod de preparare:

Pasul 1 – pregătirea chiflelor

Pentru pregătirea chiflelor, am folosit exact 195 ml de apă pe care am încălzit-o. Am dizolvat drojdia în apa călduță.

În bolul mixerului planetar, am adăugat mixul de făină pentru pâine fără gluten, apa cu drojdia dizolvată, sarea și uleiul de măsline. Am amestecat ingredientele cu ajutorul cârligului. Spun că le-am amestecat, pentru că aluatul fără gluten are o textură complet diferită de cel clasic, cu gluten. E nevoie doar să se lege ingredientele, fără să le frământăm. Aluatul va avea aspectul unei paste modelatoare.

Am transferat aluatul obținut într-un bol uns cu ulei de măsline. Mi-am uns și mâinile cu ulei pentru ca transferul să fie mai simplu. Am lăsat aluatul să dospească timp de aproximativ o oră, acoperit cu un prosop, la temperatura camerei.

Pentru această rețetă, am folosit produse de la NaturKing, mix pentru pâine fără gluten și drojdie uscată fără gluten.

Pasul 2

Cât timp aluatul a stat la dospit, a crescut puțin și s-a aerat. L-am împărțit în 3 părți egale și am modelat chiflele pe masa unsă cu puțin ulei de măsline. Am obținut chifle înalte de circa 2,5-3 cm, cu diametrul de 9-10 cm.

Am transferat chiflele într-o tavă întinsă, tapetată cu hârtie de copt și le-am mai lăsat la dospit timp de 20 minute. Apoi, le-am uns cu ou bătut. Deasupra am presărat semințe de dovleac.

Am încins cuptorul la 180° C și l-am setat să difuzeze căldură sus-jos. Tava am plasat-o pe treapta din mijloc a cuptorului și am lăsat chiflele la copt după cum urmează: 18 minute la 180° C, cu căldură sus-jos + 4 minute cu ventilația pornită + 5 minute în cuptor, cu cuptorul oprit.

Am scos chiflele din cuptor și le-am lăsat să se răcească înainte de a le tăia. Sunt super bune la gust (spune asta un om care mănâncă produse cu gluten), cu o textură mai densă decât chiflele cu gluten.

Pasul 3 – pregătirea sosului

Iaurtul grecesc l-am amestecat cu o linguriță de zeamă de lămâie, mentă tocată, o linguriță de cepșoară (chives) tocată, o linguriță de pătrunjel verde tocat și sare (după gust). Cepșoara și pătrunjelul le-am avut deja tocate, la congelator.

Pasul 4 – pregătirea umpluturii

Pieptul de pui l-am tăiat în cuburi și l-am condimentat cu sare și piper. L-am tras la tigaie cu puțin ulei de măsline. Puteți și să-l pregătiți pe grătar, cum preferați.

Brânza halloumi am gătit-o într-o tigaie grill (până s-a rumenit pe ambele părți).

Mi-am pregătit restul ingredientelor: am spălat frunzele de baby spanac, am tăiat mărunt salata iceberg, am feliat roșiile și castraveții.

Pasul 5 – asamblarea piadinelor/burgerilor

Am scobit ușor miezul burgerilor pentru ca umplutura să se așeze mai bine. Am uns chiflele cu sos (atât partea inferioară, cât și capacul). Am pus un strat de salată iceberg, bucăți de pui, halloumi, felii de roșii, felii de castraveți și frunze de baby spanac.

Într-o tigaie antiaderentă (fără grăsime adăugată), am încălzit lipiile timp de 1-2 minute. Pe una dintre jumătățile lipiei, am așezat ingredientele în ordine aleatorie. Am adus cealaltă jumătate a lipiei peste ingrediente. Lipiile pe care le-am folosit le găsiți tot la NaturKing. Ei au o varietate largă de produse vegane, fără gluten, fără lactoză și fără zahăr.

Et voilà! Acestea sunt piadinele și burgerii fără gluten pe care vi-i propun dacă urmați o dietă fără gluten. Cum spuneam, umplutura se pretează la fel de bine și pentru produse cu gluten, fresh, numai bună pentru zilele călduroase care vor veni. 😊


Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *