Astăzi, vă aduc o rețetă nouă de gofre, cu aluat dospit, dar și 3 variante de aperitive pentru mese festive ori pentru un brunch în familie. Practic, gofrele sunt baza aperitivelor, iar, mai jos, veți găsi 3 variante de topping-uri simple, dar foarte gustoase.

Este prima dată când fac gofre cu aluat dospit și sunt plăcut surprinsă de rezultat. Gofrele mele au crescut frumos, iar textura lor este foarte asemănătoare cu cea a pâinii integrale. În interior sunt pufoase, iar la exterior au o crustă crocantă, bine rumenită. Sunt foarte încântată de rezultat, așa că sper să vă transmit entuziasmul meu și să vă doriți să testați aperitivele propuse mai jos. 😊

Ingrediente:

Pentru gofre (pentru 5 bucăți)

 

  • 220g făină (120g făină albă + 100g făină integrală)
  • 4g drojdie uscată
  • 150ml lapte
  • 1 ou
  • 20g parmezan
  • 40g unt topit
  • ½ lgță sare

Pentru topping-uri

Topping de creveți

  • 6 buc. creveți mari
  • 1 cățel de usturoi
  • 1 cub de unt (aprox. 10g)
  • zeamă de lămâie
  • pătrunjel verde
  • sare
  • piper
  • fulgi de chili (opțional)

Topping cu brânză și somon afumat

  • 2 felii de somon afumat
  • cremă de brânză
  • cepșoară

Topping tomato-mozzarella

  • biluțe de mozzarella
  • roșii cherry
  • frunze de busuioc
  • pesto (opțional)

Mod de preparare:

 

Pasul 1 – aluatul pentru gofre

Într-o crăticioară, am pus laptele la încălzit (să fie călduț, nu fierbinte). Am amestecat 50 ml de lapte cald cu drojdia. Am lăsat deoparte amestecul timp de 10-15 minute.

Pasul 2 – aluatul pentru gofre

După ce s-au scurs cele 10-15 minute, în vasul mixerului planetar, am pus toată cantitatea de făină, amestecul de lapte și drojdie, restul cantității de lapte, sarea, untul topit, oul și parmezanul răzuit fin (20g = o lingură generoasă).

Cu ajutorul cârligului, am frământat aluatul timp de aproximativ 5 minute. Am obținut un aluat moale, lipicios. Am acoperit bolul cu folie alimentară și am lăsat aluatul la dospit, la temperatura camerei, timp de 2 ore.

Puteți lăsa aluatul să dospească la rece, peste noapte, dar să-l lăsați vreo 30 de minute să ajungă la temperatura camerei înainte de a coace gofrele.

Pasul 3 – gătirea topping-urilor

Între timp, m-am ocupat de topping-urile viitoarelor mele aperitive. Doar primul topping necesită gătire.

Într-o tigaie antiaderentă, am topit untul și am adăugat creveții (curățați, bineînțeles). Deasupra, am stors puțină zeamă de lămâie și am adăugat usturoi zdrobit. Creveții îi gătesc foarte puțin, cât să capete o culoare rozalie. Dacă sunt gătiți prea mult, textura lor devine asemănătoare cu cea a cauciucului (și nu ne dorim asta).

Am scos creveții din tigaie și i-am tăiat în bucățele. Apoi, i-am condimentat cu sare și am adăugat peste ei frunze tocate de pătrunjel. Am acoperit amestecul obținut.

Pasul 4 – coacerea gofrelor

Aparatul de gofre l-am pus la încins. Al meu are plăci ceramice și nu necesită adaos de grăsime, dar am preferat să pulverizez niște ulei de măsline pe suprafața lor pentru a obține niște gofre cât de crocante posibil. De asemenea, nu are trepte de căldură, așa că treaba a fost cât se poate de simplă: am umplut fiecare formă, am închis capacul aparatului (fără a închide clapeta) și am copt gofrele timp de aproximativ 7-8 minute, până s-au rumenit ușor.

Țin să menționez că aluatul dospit nu seamănă cu cel clasic de gofre, dar este suficient de moale pentru a fi pus în formele de gofre cu lingura. Eu am pus cam 2 linguri/formă. Să nu vă așteptați să-l întindeți la fel de bine ca pe cel clasic. Dacă ați pus o cantitate suficientă, aluatul va umple forma prin presiunea plăcii superioare atunci când închideți capacul.

Dacă 4-5 minute de coacere sunt suficiente pentru gofrele cu aluat clasic, de această dată am mărit timpul de coacere pentru a mă asigura că gofrele sunt coapte în interior. 4-5 minute nu ar fi fost suficiente.

Pasul 5 – asamblarea aperitivelor

Când gofrele au fost coapte și răcite, le-am tăiat fâșii astfel încât să respect modelul (pătrățelele). În aceste pătrățele am adăugat topping-urile.

Ca și metodă de asamblare, topping-ul cu creveți l-am adăugat în fiecare pătrățică a fâșiilor de gofre. Am adăugat piper proaspăt râșnit și fulgi de chilli deasupra. Îl puteți îmbunătăți cu avocado, însă eu îl evit în aperitive, pentru că se oxidează destul de repede.

Pentru topping-ul cu roșii și mozzarella, am tăiat în două atât biluțele de mozzarella, cât și roșiile cherry. Am adăugat frunze de busuioc proaspăt. Aici puteți adăuga și pesto.

Crema de brânză am adăugat-o în fiecare pătrățică a fâșiilor de gofre. Deasupra am adăugat bucăți de somon afumat. Cepșoara a fost la touche finale. O puteți înlocui cu frunze de ceapă verde.

Păstrarea gofrelor

Eu am păstrat gofrele acoperite cu folie alimentară. Bineînțeles, a doua zi își pierd textura crocantă, dar nu și pufoșenia.

Aparatul meu de gofre Duraceramic de la Breville nu îmi este aliat doar în diminețile de duminică, atunci când avem gofre la micul dejun, ci mă ajută și în pregătirea meselor de sărbătoare. În continuare vi-l recomand cu toată căldura. Am povestit despre el aici, de ce îmi place (încă nu i-am găsit minusuri). Îl puteți achiziționa de pe site-ul celor de la Breville, de aici. Este un aliat de cursă lungă în bucătărie! 😊


Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *