Nu știu de ce, dar cartofii zdrobiți nu m-au atras niciodată … Până într-o zi când i s-a stricat vecinei cuptorul și mi-a cerut să-și gătească la mine cartofii zdrobiți. Atunci mi-am zis că, de dragul diversității, aș putea să le propun alor mei cartofii gătiți și astfel. După ce i-am testat, au urcat repede în topul preferințelor noastre. Au devenit chiar preferații Antoniei. 🙂

Eu îi pregătesc foarte simplu, în cel mai scurt timp posibil. Mai jos, aveți ingredientele pe care le folosesc (nu aveți nevoie de cantități exacte) și modul de preparare.

Ingrediente: 

Pentru 4-5 porții

  • 5 cartofi medii
  • sare
  • piper
  • ulei de măsline
  • verdețuri italiene
  • 3 căței de usturoi
  • cașcaval

Mod de preparare: 

Pasul 1

Am spălat bine cartofii și i-am pus la fiert, în coajă, în apă cu sare. I-am lăsat să fiarbă până apa a dat câteva clocote și am reușit să-i pătrund cu ușurință cu furculița.

Din câte am citit, ideal ar fi să folosim cartofi cu coaja roz. În privința dimensiunii, ar fi bine să optăm pentru cartofi cât mai mici, dar vedeți voi că nu-i întotdeauna cum se dorește, ci uneori cum se potrivește. Din experiența mea, pot să vă spun că au ieșit gustoși și cartofii mai mari, cu coaja maro. 🙂

Pasul 2

Am scos cartofii din oală și i-am lăsat să se răcorească. Între timp, am făcut un amestec de usturoi cu apă. Mai exact, am zdrobit cățeii de usturoi și i-am amestecat bine cu vreo 5-6 linguri de apă rece.

Pasul 3

Am așezat cartofii într-o tavă întinsă și i-am zdrobit cu fundul unei căni, pe care l-am uns cu puțin ulei de măsline. Peste fiecare cartof zdrobit, am adăugat puțin amestec de apă cu usturoi, sare, piper și mix de verdețuri italiene. Cu ajutorul unui pulverizator, am stropit cartofii cu puțin ulei de măsline.

Vreau să precizez că nu am observat nicio diferență între cartofii puși la copt calzi sau reci, așa că, îi puteți pune la copt în ambele variante, în funcție de cum vi se potrivește.

Pasul 4

Am dat tava în cuptorul preîncălzit la 210°C, setat să difuzeze căldură sus-jos cu ventilația pornită și am lăsat cartofii la copt timp de aproximativ 20 de minute, până s-au rumenit. Când s-au rumenit (așa cum îmi plac mie), am scos tava din cuptor și am lăsat cartofii să se răcorească timp de vreo 5 minute. Apoi, am presărat deasupra lor cașcaval răzuit.

Cartofii Antoniei îi pregătesc doar cu cașcaval, fără usturoi.

Cartofii zdrobiți îi puteți servi ca atare ori ca și garnitură lângă niște pulpe de pui, de exemplu. Sunt foarte ușor de făcut și vă garantez că sunt delicioși. Merg tare bine și simpli, serviți cu mujdei cremos (făcut cu smântână).

Ați încercat până acum vreo rețetă de cartofi zdrobiți (unele sunt cu unt, afumătură, roșii uscate sau cu șuncă)?

Alte rețete cu cartofi: 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

2 Comments on Cartofi zdrobiți cu cașcaval

  1. Da, am incercat si sunt foarte buni. Am folosit cartofi pt copt ( au coaja mai subtire) , iar deasupra am pus mozzarela si patrunjel si langa un sos cu iaurt si usturoi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *