Dacă vi se pare complicat să gătiți pate de ficat, vă asigur că această rețetă este potrivită pentru oricine, indiferent de câtă experiență are în bucătărie. 🙂
De când o am pe Antonia, pateul de ficat îl fac în casă. La început, aveam o variantă pe care o pregăteam pentru ea (când era bebeluș), fără gălbenuș, și o altă variantă pentru noi, adulții. Acum, pregătesc o singură rețetă. Mai jos, găsiți rețeta mea de pate de ficat de pui.
Ingrediente:
- 300g ficat de pui
- 70g unt (moale, la temperatura camerei)
- 5-6 căței de usturoi
- 2 cepe
- 2 ouă
- cimbru
- foi de dafin
- boabe de piper
- sare
- piper măcinat)
Mod de preparare:
Pasul 1
Spăl bine ficatul, îl curăț de grăsime și îl pun la fiert împreună cu usturoiul, foile de dafin, boabele de piper și cepele tăiate în jumătăți (curățate în prealabil, bineînțeles). Nu adaug sare în apă pentru a evita ca ficatul să se întărească.
Între timp, pun ouăle la fiert. Le las să fiarbă suficient pentru ca gălbenușul să fie tare (doar pe acesta îl vom folosi în rețetă).
Pasul 2
Când ficatul este fiert (îl încerc cu furculița), îl transfer într-un bol înalt, pentru mixerul vertical. Adaug untul, usturoiul fiert, gălbenușurile, sare, piper măcinat, puțin cimbru și 3-4 linguri din apa aromată în care a fiert ficatul. Mixez ingredientele până obțin o pastă omogenă.
Dacă uitați să scoateți din timp untul din frigider, nu este o tragedie. El se va înmuia de la căldura ficatului. Încă ceva … nu aruncați albușurile!
Este o rețetă foarte simplă, ușor de realizat! Obțineți un pate de ficat mult mai sănătos decât cele prezente pe rafturile magazinelor. Bineînțeles, aceasta este o rețetă de bază. Voi puteți adăuga alte ingrediente pentru un plus de aromă: pătrunjel verde tocat, ceapă tocată, boia afumată, etc.
De asemenea, îl puteți servi pe felii de pâine ori pe lipie, cu crackerși sau grisine sau cu bastonașe de legume proaspete.
Poftă bună! 🙂
Alte rețete tartinabile:
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.
Chiar pare simplu, o sa il incerc si eu. Multumesc pentru reteta, chiar cautam ceva pentru micul dejun 🙂
Te aştept cu feedback-ul ;).
Foile de dafin si piperul sunt recomandate pentru bebelusi? Eu stiam ca nu…
Din moment ce mănâncă tartine, nu mai putem considera copilul chiar un bebeluş. Contraindicaţia foilor de dafin nu o înţeleg, poate a piperului, însă ambele au fiert în apă cu ficatul, nu au fost incluse în preparat.
Buna Flavia,
Cat timp se poate pastra la frigider?
Am facut si eu, mi-a iesit absolut delicios, dar e putin cam mult pentru o zi si fetitei nu ii pot da decat de maxim doua ori pentru ca e micuta (9 luni).
Multumesc.
Bună,
Eu pun pateul în forme mici și îl „sigilez” cu un strat subțire de unt topit deasupra. Așa îl servesc și peste 5 zile.
Mulţumesc pentru pont 🙂
Buna! Suna delicios! Ceapa nu merge sa o blenduim cu ficatul??
Ba da! Merge si asa. Daca o toci marunt, atunci este o diferenta de textura.
Buna! Imi puteti spune cu ce as putea sa inlocuiesc untul? Daca pun ulei de masline e in regula?
Multumesc!
Gustul uleiul de masline este foarte pregnant. Eu nu as inlocui untul cu ulei de masline. In cazul unei alergii la lactate, cred ca as schimba complet reteta si as introduce si ceva legume, atat pentru gust, cat si pentru textura.