Poate ați auzit de tortilla de patatas, omletă spaniolă sau omletă spaniolă cu cartofi cum mai este numită. Poate ați avut ocazia să gustați sau să pregătiți deja acest preparat cunoscut în bucătăria spaniolă. În mod tradițional, rețeta conține ouă, cartofi, ceapă și ulei, se gătește în tigaie și se servește la temperatura camerei.
Eu am adaptat rețeta astfel încât să fie pe gustul nostru și să evit cantitatea mare de ulei care se regăsește în majoritatea omletelor spaniole. Am găsit multe rețete care au o cantitate generoasă de ulei, de la 60 până la 250-300 ml. În aceste rețete, cartofii sunt prăjiți în tigaie. Eu am ales să fac o omletă spaniolă fără ulei, cu mai puține calorii și să o gătesc la cuptor. Mai jos, găsiți ingredientele pe care le-am folosit și modul de preparare.
Ingrediente:
- 5 cartofi mici
- aprox. 100g șuncă
- 40-50g cașcaval
- 5 ouă mici
- 1 lingură de smântână
- busuioc uscat
- sare
- piper
- unt
Mod de preparare:
Pasul 1
Cartofii i-am spălat și i-am fiert în coajă. I-am verificat din când în când, să mă asigur că intră furculița în ei, dar scopul a fost să nu devină terci, să nu se rupă în momentul în care intenționam să-i curăț de coajă și apoi, când urma să-i dau pe răzătoare.
Când cartofii au fost fierți și răciți, i-am dat pe răzătoarea mare.
Pasul 2
Șunca am tăiat-o în cubulețe și cașcavalul l-am răzuit. Le-am așezat, împreună cu cartofi răzuiți, într-o tavă rotundă din silicon, cu diamentrul de 24 cm, unsă cu puțin unt. Știți deja că atunci când consumăm mezeluri, aleg produse cu eticheta (cât mai) curată posibil și vă sfătuiesc să verificați și voi etichetele înainte de a alege un produs.
Aș fi adăugat și ceapă, însă Antoniei nu-i prea place să o simtă în preparate, așa că am omis-o.
Pasul 3
Separat, într-un bol, am bătut ouăle cu smântâna și condimentele. Amestecul l-am turnat în tavă, peste cartofi, șuncă și cașcaval. Am dat tava în cuptorul preîncălzit la 190° Celsius și am lăsat omleta la copt, pe treapta din mijloc a cuptorului, timp de 20 de minute, cu cuptorul (electric) setat să difuzeze căldură sus-jos. În ultimele 5 minute de coacere am pornit ventilația pentru ca omleta să se rumenească puțin.
Prânzul nostru a fost simplu și gustos! După preferințe, am servit omleta cu ketchup și salată de crudități, cu roșii, ardei și castraveți. Este un preparat ideal atunci când nu aveți prea multă inspirație ce să puneți pe masă sau atunci când vă doriți să nu petreceți prea mult timp în bucătărie. Din punctul meu de vedere, omleta spaniolă este versatilă și ingredientele le puteți adapta în funcție de preferințe.
Poftă bună! 🙂
Alte rețete cu ouă:
Alte rețete cu cartofi:
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.
Pfff… in niciun caz n-are șuncă și parcă nu arată chiar așa… de obicei se face înaltă.
Oricum, e mare dezbatere dacă “a fi sau a nu fi ceapă”!! 🤭
Adela, în al 2-lea paragraf am scris fix așa: „Eu am adaptat rețeta astfel încât să fie pe gustul nostru … ”
Este o rețetă reinterpretată exact din acest motiv, să fie pe gustul nostru. Da, poate fi mai înaltă în funcție de vasul în care este gătită și, de obicei, se gătește în tigaie (cu mult ulei), nu în cuptor. 🙂