Dulceață sau gem de caise n-am făcut niciodată, însă în acest an m-au ispitit caisele dulci și aromate pe care le-am găsit la un aprozar aproape de casă. Înainte să vă spun ce și cât am pus în gemul de caise, țin să fac diferența între gem, dulceață și marmeladă. Adevărul este că la mine în familie toate cele 3 s-au regăsit sub denumirea de dulceață. Termenul de marmeladă noi nu-l folosim mai deloc, iar diferența dintre gem și dulceață nu-mi aduc aminte să se fi făcut vreodată în mod clar. Dar omul cât trăiește învață, așa că las aici din lucrurile pe care le-am învățat de la alții, mai exact de la doamnele care se află în spatele blogului Savori Urbane.

Gem = se face din fructe moi, bine coapte, care se zdrobesc la fierbere. Fructele se acoperă cu zahăr și se lasă câteva ore să-și elibereze sucurile. Pentru gemuri se recomandă între 350g și 600g zahăr/1kg fruct.

Marmeladă = aceasta este între gem și dulceață, adică are și pastă de fructe și bucăți.

Dulceață = se prepară prin cufundarea fructele sau a bucăților mari de fruct în sirop fiert de zahăr (un fel de confiere). Cert este că fructele își păstrează forma și au o textură fermă. Pentru obținerea unui sirop gros se folosește între 1kg și 1.5 kg zahăr/1 kg fruct.

Dacă este să mă iau după „manual”, eu sunt aproape de marmeladă. În acest caz, am avut fructe bine coapte, însă nu le-am ținut cu zahărul, ci le-am pus direct pe foc (cu o parte din zahăr). Nu pun tot zahărul de la început, pentru că vreau să văd cât „cere” compoziția. Ajustez gustul pe parcurs. Așa cum știți deja, chiar dacă folosesc zahăr, aleg să pun întotdeauna o cantitate redusă. Nu este doar o chestiune de sănătate sau număr de calorii, ci și una de gust. Personal, mie nu-mi plac nicicum gemurile și dulcețurile dulci de ai impresia că ți se strânge toată gura atunci când le mănânci. În cazul gemului de caise, l-am preferat acrișor, aromat cu scorțișoară. Cât despre textură, compoziția finală a avut atât pastă de fructe, cât și bucăți.

Bine de știut înainte să vă apucați de treabă: 

  • Gemul de caise are tendința de a se prinde de fundul oalei, așa că trebuie să-l amestecați frecvent. Dacă aveți un aragaz cu flacără, puteți pune pe ochiul aragazului o bucată de tablă pe care să așezați oala.
  • Gemul de caise este posibil să stropească mai mult decât alte gemuri. Aveți grijă să nu vă ardeți!

Ingrediente: 

Pentru 11-12 borcane de 315ml

  • aprox. 4.5 kg caise (cântărite cu sâmburi)
  • 400g zahăr
  • 100g zahăr vanilat
  • zeama de la o jumătate de lămâie
  • 1 lingură pudră de scorțișoară

Mod de preparare: 

Pasul 1

Întâi, am spălat bine caisele și ne-am apucat de scos sâmburii. Antonia a fost ajutorul meu de nădejde. Am muncit împreună, cot la cot. Noi am tăiat în 2 sau chiar și în 4 jumătățile de caise. Voi le puteți lăsa întregi, depinde ce consistență finală vă doriți să obțineți.

Știu că sunt oameni care decojesc caisele. Noi nu o facem.

Pasul 2

Am pus bucățile de caise într-o oală încăpătoare. Peste ele am adăugat zahărul și zeama de lămâie. Am pus oala la foc, la foc mediu.

Gemul va avea nevoie de aproximativ 40-50 de minute să înceapă să fiarbă (trebuie să amestecați și în acest timp). Apoi, după ce a început să fiarbă, l-am mai lăsat 40-50 de minute pe foc. În tot acest timp, l-am spumat foarte puțin. La final, când este gata, are o textură cremoasă și o culoare ceva mai închisă, dar nu maro. Poate părea nelegat, dar consistența se îngroașă după ce se răcește. Îl puteți testa într-o farfurie: scoateți 1-2 linguri de gem să se răcească și, după răcire, puteți vedea cât de închegat este. Dacă credeți că mai este nevoie, îl mai puteți fierbe vreo 10 minute.

Sfatul meu este ca după primele 20 de minute de fierbere să îi potriviți gustul cu zahăr, dacă mai este nevoie. În funcție de cât de dulce vreți să fie gemul este posibil să aveți nevoie să suplimentați cantitatea de zahăr indicată de mine. Mie mi s-a părut suficientă.

Pasul 3

La final, după ce gemul a fiert, am adăugat o lingură generoasă de pudră de scorțișoară și am amestecat bine. Scorțișoara se potrivește tare bine cu aroma caiselor! În funcție de preferințe, voi puteți suplimenta cantitatea sau, dacă nu vă place, o puteți omite.

Conservarea gemului

La dulcețurile și gemurile pe care le fac nu folosesc niciun fel de conservant. Și țin să mai adaug ceva: cantitatea de zahăr folosită nu determină conservarea (circulă mitul conform căruia dulcețurile și gemurile nu stau peste iarnă dacă nu au o cantitate generoasă de zahăr).

Borcanele și capacele (cu filet) le-am spălat bine. Am pus borcanele la sterilizat în cuptor, la 120-130° Celsius, timp de aproximativ 10-15 minute. Am turnat gemul fierbinte în borcanele calde bine, le-am închis cât de strâns s-a putut și le-am pus din nou în cuptor, la sterilizat, pentru încă vreo 15-20 de minute.

Mi-au ieșit 11 borcane și jumătate (jumătatea de borcan nu am sterilizat-o, bineînțeles, și s-a mâncat cu pancakes cu banane) de gem de caise cu scorțișoară. Prefer să folosesc borcane mici pentru gemuri și dulcețuri. Nu mâncăm foarte multe dulcețuri de felul nostru și nu-mi place să le țin desfăcute prin frigider cu săptămânile. În plus, unele dintre ele le împart cu oamenii dragi, așa că este o cantitate mai practică de oferit.

Dați-mi de veste dacă încercați gemul de caise! 🙂


Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *