V-am scris deja despre conservarea alimentelor, despre sterilizare, refrigerare şi congelare. Pe parcursul materialelor pe care le citeam, m-am tot întrebat: Ok, dar cât pot ţine mâncarea sterilizată? Cât pot consuma din ceea ce pun la congelator?. Apoi, s-au înmulţit întrebările: Cât timp pot ţine la frigider x sau y aliment? Bun, la frigider îmi dau seama când alimentul îşi pierde prospeţimea, însă cum rămâne cu alimentele puse pe iarnă în congelator?
Am scormonit internetul şi am întocmit un tabel pe baza a patru surse: secţiunea dedicată siguranţei alimentare a Ministerului Sănătăţii din Canada (nu că nu aş fi vrut să citez o sursă oficială românească, dar nu am dat peste ea în ciuda faptului că m-am straduit); Reader’s Digest Romania; un blog franţuzesc care oferă trucuri pentru ameliorarea cotidianului şi care a preluat informaţiile de pe blogul unui bucătar profesionist; The Huffington Post, care şi-a bazat cercetarea pe surse oficiale. Am ţinut să menţionez sursele, pentru că atunci când sunt în căutarea unor informaţii (tehnice, în general) în mediul online, trec rapid peste ele dacă nu sunt citate sursele. Ca o paranteză, am învăţat asta în liceu de la o profă super inteligentă, care mi-a rămas adânc întipărită în minte şi în suflet. Îmi amintesc că făcusem un proiect pe care urma să iau 2 note, una pentru conţinut şi cealaltă pentru partea tehnică. Am luat 10 cu felicitări pentru conţinut şi 5 pentru partea tehnică. Îmi lipseau diacriticele şi bibliografia nu era completă. Mi-a fost învăţătură de minte. Cum zice proverbul „Vorba multă, sărăcia omului”, mai jos găsiţi tabelul cu duratele de refrigerare şi de congelare pentru diferite alimente.
Aliment | Durata de refrigerare (0-4 ⁰C) |
Durata de congelare (pana la -18 ⁰C) |
CARNE | ||
Carne de vita proaspata | 2-4 zile | 10-12 luni |
Carne de porc proaspata | 2-4 zile | 8-12 luni |
Carne de miel proaspata | 2-4 zile | 8-12 luni |
Carne tocata | 1-2 zile | 2-3 luni |
Pui sau curcan intreg proaspat | 2-3 zile | 1 an |
Bucati proaspete de pui sau curcan | 2-3 zile | 6 luni |
Peste slab proaspat | 3-4 zile | 6 luni |
Peste gras proaspat | 3-4 zile | 2 luni |
Crustacee (homar, crab, etc.) proaspete | 12-24 ore | 2-4 luni |
Crustacee gatite | 1-2 zile | 2-4 luni |
Jambon/sunca in conserva | 6-9 luni | Nu se congeleaza! |
Jambon gatit (felii sau bucati mai mari) | 3-4 zile | 2-3 luni |
Bacon | 1 saptamana | 1 luna |
Carnat crud (porc, vita sau curcan) | 1-2 zile | 1-2 luni |
OUA | ||
Oua proaspete in coaja | 3-4 saptamani | Nu se congeleaza! |
Oua proaspete fara coaja | 2-4 zile | 4 luni |
Oua fierte tari | 1 saptamana | Nu se recomanda congelarea! |
LACTATE | ||
Lapte | Se verifica data expirarii de pe ambalaj! | 6 saptamani |
Lapte – sticla/cutie deschisa | 3 zile de la deschidere | Nu se congeleaza! |
Branza cottage | Se verifica data expirarii de pe ambalaj! | Nu se recomanda congelarea! |
Branza cottage – pachet deschis | 3 zile de la deschidere | Nu se congeleaza! |
Iaurt | Se verifica data expirarii de pe ambalaj! | 1-2 luni |
Iaurt – pachet deschis | 3 zile de la deschidere | Nu se congeleaza! |
Branzeturi moi (mascarpone, ricotta, urda, etc.) | 1 saptamana | Nu se recomanda congelarea! |
Branzeturi semi-tari (cas, telemea, emmental, etc.) | 2-3 saptamani | 8 saptamani |
Branzeturi tari (parmezan, pecorino, etc.) | pana la 10 luni | pana la 1 an |
Unt sarat | 8 saptamani | 1 an |
Unt nesarat | 8 saptamani | 3 luni |
Unt – pachet deschis | 3 saptamani de la deschidere | Nu se congeleaza! |
LEGUME | ||
Fasole verde/galbena | 5 zile | 8 luni |
Morcovi | 2 saptamani | 10-12 luni |
Telina | 2 saptamani | 10-12 luni |
Spanac | 2-4 zile | 10-12 luni |
Dovleac | 1-2 saptamani | 6 luni |
Andive | 3 zile | 10-12 luni |
Broccoli | 5 zile | 10-12 luni |
Ardei gras | 1 saptamana | 10-12 luni |
Varza | 2 saptamani | 9-10 luni |
Sfecla | 3 saptamani | 10-12 luni |
Ceapa | 3-4 saptamani | 1 an |
Conopida | 6 zile | 6 luni |
Varza de Bruxelles | 6 zile | 10-12 luni |
Mazare | 4 zile (in pastai) | 10-12 luni |
FRUCTE | ||
Caise | 5 zile | 8 luni |
Cirese | 3 zile | 10 luni |
Capsuni | 3 zile | 10-12 luni |
Zmeura | 3 zile | 10-12 luni |
Piersici | 5 zile | 8 luni |
Pruna | 5 zile | 8 luni |
Rubarba | 1 saptamana | 10 luni |
MANCARE | ||
Mancaruri gatite pe baza de carne (rosie, in general), oua si/sau legume | 3-4 zile | 2-3 luni |
Sosuri pe baza de carne | 1-2 zile | 2-3 luni |
Mancaruri gatite pe baza de pui | 3-4 zile | 4-6 luni |
Mancaruri gatite pe baza de peste | 3-4 zile | 4-6 luni |
Supe/ciorbe | 2-3 zile | 4 luni |
Aluaturi (pt. paine, patiserii, etc.) | ./. | 2-3 luni |
Descarcă tabelul în format PDF de aici.
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.
Surse info:
- http://www.health.gov.on.ca/fr/public/programs/publichealth/foodsafety/chill.aspx
- http://www.erd.ro/Congelarea_legumelor
- http://organisersonquotidien.over-blog.com/article-combien-de-temps-garder-ses-aliments-au-congelateur-105837102.html
- http://www.huffingtonpost.com/2015/06/01/can-you-freeze-how-long-can-you-freeze-food_n_7484608.html
Sursa foto: Pixabay
Mulțumesc pentru informații. Tot timpul mă întrebam cât rezistă diferite alimente la congelator sau la frigider.
Cu mare drag :)! Mă bucur că îţi este de folos.
Util tare, eu de exemplu nu m-am gandit nicioadata sa congelez oua proaspete fara coaja.
Mă bucur! N-aş congela chiar şi ouăle :).
Tu ai făcut tabelul ăsta? Mi se pare super util! Felicitări! 🙂
Da, da :). Mulţumesc!
Foarte interesant.
O mare pare o faceam si eu, desi nu tineal legumele si carnea atat de mult. Poate conopida si vinetele pri deau 1 an in congelator 😛 .
Nu am pun niciodata mancare gatita in congelator. Poate o sa incerc luna viitoare cand plecam la mare. O sa las o supita sa aveam totusi ceva gatit cand venim acasa.
Multumesc pentru recomandari.
Mă bucur că ţi-a fost de folos! Mâncare gătită nici eu nu am obiceiul să pun. Eu am preferat să o sterilizez în deplasări.
Multumim, eu chiar gasesc utile informatiile astea! 😀
Tare ma bucur! Sa iti fie de folos 🙂
Da, o munca minuțioasă, demnă de lăudat! Multumesc frumos de informații!!
Multumesc pentru aprecieri! 🙂
Ce articol util si cata informatie „gospodareste” structurata!
Multumesc pentru ca impartasesti cu noi rezultatele unei documentari continue si consumatoare de timp!
Sa stii ca o fac cu placere. 🙂
Multumesc pentru articol. M-a convins si m-ai convins sa fac o verificare in congelator. Am avut surprize placute si mai putin placute. Am planificat si o organizare pe sertare si o etichetare a datelor relevante pe fiecare articol din congelator.
Saptamana placuta!
Ma bucur ca acest articol ti-a fost de folos. Pe langa etichete, iti poti face o lista cu ce ai in congelator, cu data la care le-ai pus si pana cand ar trebui consumate. Poate te ajuta sa nu mai ai surprize neplacute. 🙂
O caserola cu mici proaspeti am congelat-o vreau sa stiu daca s-a prelungit termenul expira in 3 zile dar am congelat-o inainte de expirare
Da, practic se prelungeste termenul.