alimente

V-am scris deja despre conservarea alimentelor, despre sterilizare, refrigerare şi congelare. Pe parcursul materialelor pe care le citeam, m-am tot întrebat: Ok, dar cât pot ţine mâncarea sterilizată? Cât pot consuma din ceea ce pun la congelator?. Apoi, s-au înmulţit întrebările: Cât timp pot ţine la frigider x sau y aliment? Bun, la frigider îmi dau seama când alimentul îşi pierde prospeţimea, însă cum rămâne cu alimentele puse pe iarnă în congelator?

Am scormonit internetul şi am întocmit un tabel pe baza a patru surse: secţiunea dedicată siguranţei alimentare a Ministerului Sănătăţii din Canada (nu că nu aş fi vrut să citez o sursă oficială românească, dar nu am dat peste ea în ciuda faptului că m-am straduit); Reader’s Digest Romania; un blog franţuzesc care oferă trucuri pentru ameliorarea cotidianului şi care a preluat informaţiile de pe blogul unui bucătar profesionist; The Huffington Post, care şi-a bazat cercetarea pe surse oficiale. Am ţinut să menţionez sursele, pentru că atunci când sunt în căutarea unor informaţii (tehnice, în general) în mediul online, trec rapid peste ele dacă nu sunt citate sursele. Ca o paranteză, am învăţat asta în liceu de la o profă super inteligentă, care mi-a rămas adânc întipărită în minte şi în suflet. Îmi amintesc că făcusem un proiect pe care urma să iau 2 note, una pentru conţinut şi cealaltă pentru partea tehnică. Am luat 10 cu felicitări pentru conţinut şi 5 pentru partea tehnică. Îmi lipseau diacriticele şi bibliografia nu era completă. Mi-a fost învăţătură de minte. Cum zice proverbul „Vorba multă, sărăcia omului”, mai jos găsiţi tabelul cu duratele de refrigerare şi de congelare pentru diferite alimente.

 

 

Aliment Durata de refrigerare
(0-4 ⁰C)
Durata de congelare
(pana la -18 ⁰C)
CARNE
Carne de vita proaspata 2-4 zile 10-12 luni
Carne de porc proaspata 2-4 zile 8-12 luni
Carne de miel proaspata 2-4 zile 8-12 luni
Carne tocata 1-2 zile 2-3 luni
Pui sau curcan intreg proaspat 2-3 zile 1 an
Bucati proaspete de pui sau curcan 2-3 zile 6 luni
Peste slab proaspat 3-4 zile 6 luni
Peste gras proaspat 3-4 zile 2 luni
Crustacee (homar, crab, etc.) proaspete 12-24 ore 2-4 luni
Crustacee gatite 1-2 zile 2-4 luni
Jambon/sunca in conserva 6-9 luni Nu se congeleaza!
Jambon gatit (felii sau bucati mai mari) 3-4 zile 2-3 luni
Bacon 1 saptamana 1 luna
Carnat crud (porc, vita sau curcan) 1-2 zile 1-2 luni
OUA
Oua proaspete in coaja 3-4 saptamani Nu se congeleaza!
Oua proaspete fara coaja 2-4 zile 4 luni
Oua fierte tari 1 saptamana Nu se recomanda congelarea!
LACTATE
Lapte Se verifica data expirarii de pe ambalaj! 6 saptamani
Lapte – sticla/cutie deschisa 3 zile de la deschidere Nu se congeleaza!
Branza cottage Se verifica data expirarii de pe ambalaj! Nu se recomanda congelarea!
Branza cottage – pachet deschis 3 zile de la deschidere Nu se congeleaza!
Iaurt Se verifica data expirarii de pe ambalaj! 1-2 luni
Iaurt – pachet deschis 3 zile de la deschidere Nu se congeleaza!
Branzeturi moi (mascarpone, ricotta, urda, etc.) 1 saptamana Nu se recomanda congelarea!
Branzeturi semi-tari (cas, telemea, emmental, etc.) 2-3 saptamani 8 saptamani
Branzeturi tari (parmezan, pecorino, etc.) pana la 10 luni pana la 1 an
Unt sarat 8 saptamani 1 an
Unt nesarat 8 saptamani 3 luni
Unt – pachet deschis 3 saptamani de la deschidere Nu se congeleaza!
LEGUME
Fasole verde/galbena 5 zile 8 luni
Morcovi 2 saptamani 10-12 luni
Telina 2 saptamani 10-12 luni
Spanac 2-4 zile 10-12 luni
Dovleac 1-2 saptamani 6 luni
Andive 3 zile 10-12 luni
Broccoli 5 zile 10-12 luni
Ardei gras 1 saptamana 10-12 luni
Varza 2 saptamani 9-10 luni
Sfecla 3 saptamani 10-12 luni
Ceapa 3-4 saptamani 1 an
Conopida 6 zile 6 luni
Varza de Bruxelles 6 zile 10-12 luni
Mazare 4 zile (in pastai) 10-12 luni
FRUCTE
Caise 5 zile 8 luni
Cirese 3 zile 10 luni
Capsuni 3 zile 10-12 luni
Zmeura 3 zile 10-12 luni
Piersici 5 zile 8 luni
Pruna 5 zile 8 luni
Rubarba 1 saptamana 10 luni
MANCARE
Mancaruri gatite pe baza de carne (rosie, in general), oua si/sau legume 3-4 zile 2-3 luni
Sosuri pe baza de carne 1-2 zile 2-3 luni
Mancaruri gatite pe baza de pui 3-4 zile 4-6 luni
Mancaruri gatite pe baza de peste 3-4 zile 4-6 luni
Supe/ciorbe 2-3 zile 4 luni
Aluaturi (pt. paine, patiserii, etc.) ./. 2-3 luni

Descarcă tabelul în format PDF de aici.

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

 

Surse info:

Sursa foto: Pixabay

19 Comments on Cât timp putem refrigera şi congela alimentele?

  1. Foarte interesant.
    O mare pare o faceam si eu, desi nu tineal legumele si carnea atat de mult. Poate conopida si vinetele pri deau 1 an in congelator 😛 .
    Nu am pun niciodata mancare gatita in congelator. Poate o sa incerc luna viitoare cand plecam la mare. O sa las o supita sa aveam totusi ceva gatit cand venim acasa.
    Multumesc pentru recomandari.

    • Mă bucur că ţi-a fost de folos! Mâncare gătită nici eu nu am obiceiul să pun. Eu am preferat să o sterilizez în deplasări.

  2. Ce articol util si cata informatie „gospodareste” structurata!
    Multumesc pentru ca impartasesti cu noi rezultatele unei documentari continue si consumatoare de timp!

  3. Multumesc pentru articol. M-a convins si m-ai convins sa fac o verificare in congelator. Am avut surprize placute si mai putin placute. Am planificat si o organizare pe sertare si o etichetare a datelor relevante pe fiecare articol din congelator.
    Saptamana placuta!

    • Ma bucur ca acest articol ti-a fost de folos. Pe langa etichete, iti poti face o lista cu ce ai in congelator, cu data la care le-ai pus si pana cand ar trebui consumate. Poate te ajuta sa nu mai ai surprize neplacute. 🙂

  4. O caserola cu mici proaspeti am congelat-o vreau sa stiu daca s-a prelungit termenul expira in 3 zile dar am congelat-o inainte de expirare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *