Sunt mândra posesoare a unui multicooker. Sunt genul de om care preferă să își cumpere gadget-uri care să îi ușureze viața, așa că, de Crăciun, m-am cadorisit cu un multicooker. Nu am apucat să îl pun prea mult la treabă. Încă sunt în faza în care îl descopăr și nu îi cunosc toate tainele. Pot să vă spun doar că orezul a ieșit excelent și, deși îmi iese bun și fiert în oală, acum nu mai trebuie să-l tot verific, să mă asigur dacă are apă destulă ori să mă supăr dacă scap prea multă apă. De asemenea, somonul este gata într-un timp record și nu se usucă, chiar dacă nu îl gătesc învelit în hârtie de copt.
De la orez și somon, am trecut la curcan. În fiecare an, toamna, cumpărăm câte un curcan crescut la curte. Curcanii luați până acum au fost mari. Asta înseamnă că au niște piepturi generoase și cărnoase. Problema este că, pentru gustul nostru, pieptul de curcan este destul de sec dacă este gătit pe grătar ori în cuptor. L-am gătit și la slow cooker. Din punctul meu de vedere a fost bun, dar soțul meu nu a fost foarte impresionat. Dar ghiciți ce s-a întâmplat recent? Am găsit rețeta perfectă de piept de curcan. Când zic că este rețeta perfectă asta înseamnă că am mâncat toți 3 din mâncarea asta, fără să facă vreunul dintre noi nazuri (rar se întâmpla ca o mâncare să ne placă tuturor), și soțul a lăudat-o de vreo 3 ori, iar el nu prea are obiceiuri de genul ăsta. La așa succes, cum să nu împărtășesc rețeta? 🙂
Ingrediente:
- 850g piept de curcan
- 150g bacon (felii subțiri)
- 2 morcovi
- 1 bucată de țelină
- 1 bucată de păstârnac
- 1 bucată de rădăcină de pătrunjel
- 1 ceapă eșalotă
- 1 măr
- 2 căței de usturoi
- aprox. 30g unt
- amestec de legume uscate
- sare
- 1 lingură amidon
Condimente pentru curcan
- sare
- piper
- boia afumată
- pudră de usturoi
Mod de preparare:
Pasul 1
Într-un bol, am amestecat condimentele. Am „învelit” pieptul de curcan în acest amestec de condimente și în felii de bacon.
Pasul 2
Am lăsat pieptul de curcan deoparte și m-am ocupat de legume (și de măr). Le-am curățat, le-am spălat și le-am tăiat în cubulețe.
Pasul 3
În vasul multicooker-ului am așezat legumele. Peste ele am turnat 250ml apă și am pus o linguriță generoasă de legume uscate cu sare (fără monoglutamat de sodiu). Deasupra am așezat pieptul de curcan învelit în bacon. Peste el am pus vreo 4 cubulețe de unt.
Pasul 4
Am setat oala pe funcția Poultry (High) timp de 40 de minute, cu supapa pentru aburi închisă. Când programul a ajuns la final, am mai lăsat aparatul pe funcția Keep Warm pentru aproximativ 10 minute. Cu ajutorul unei linguri de lemn am eliberat supapa și am scos pieptul de curcan, cu grijă pentru ca baconul să rămână pe el.
Pasul 5
Legumele și zeama din oală le-am transferat în blender. Le-am mixat până am obținut un amestec omogen. Dacă păstram întreaga cantitate, mi-ar fi ieșit mult prea mult sos, așa că am împărțit-o în 4 părți, una am transferat-o într-o oală, pentru sosul cu care urma să servim carnea, iar celelalte 3 părți le-am transferat în 3 recipiente și le-am congelat. Le voi folosi la următorul piept de curcan pe care îl voi găti și pentru alte mâncăruri.
Pasul 6
Consistența legumelor mixate în blender seamănă mai mult cu cea a unei supe cremă destul de fluidă, iar mie îmi plac sosurile mai închegate. Așadar, partea de sos pe care am transferat-o în oală am pus-o pe foc și am amestecat-o cu o lingură de amidon dizolvată în puțină apă (neapărat apa să fie rece). Am amestecat continuu până sosul a căpătat textura dorită.
Între timp, am pus niște cartofi la cuptor. Am tăiat pieptul de curcan felii, am turnat peste el sos de legume și am adăugat cartofi pe farfurie. Și prânzul a fost gata! Carnea a fost suculentă, absolut deloc uscată și sosul … sosul este de vis și vă garantez că, dacă veți încerca rețeta, o veți servi cu extra sos, așa cum am făcut și noi.
Este destul de complicat ca niște poze făcute în grabă să reflecte bunătatea din farfurie, dar să mă credeți că a fost bun, bun, foooarte bun. Mai bine nu, să nu mă credeți pe cuvânt, să încercați și voi rețeta și să-mi spuneți cum vi se pare. 🙂
Poftă bună! 🙂
Alte rețete cu carne de curcan:
- Piept de curcan în sos barbecue (la slow cooker) cu orez thai
- Pulpă de curcan la slow cooker
- Fasole galbenă cu carne de curcan (la slow cooker)
- Tartă cu piept de curcan și legume
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.
Buna, Flavia!
Poti sa imi spui, te rog, ce multicooker folosesti? Vreau si eu sa achizitionez unul dar sunt atatea variante incat nu stiu ce sa aleg sa fie ok.
Multumesc!
Salut!
Eu mi-am luat in decembrie multicookerul de la Crock Pot si sunt foarte multumita de el.