Sursa foto: Pexels

Comparația între oameni există de când e lumea și pământul. Eu cred că ne-am comparat unii cu alții dintotdeauna și mereu a existat un oarecare simț de competiție. Nu știu dacă se întâmpla asta cu oamenii de peșteri, dar, pășind spre vremurile mai actuale, fiecare om a tras măcar o dată cu ochiul în curtea vecinului, ce are, de ce are, cum are, cât are, etc.

Dacă în alte vremuri timpul era limitat pentru trasul cu ochiul peste gard, la vecinul, acum comparația este la un click distanță, pe Facebook, Instagram și alte platforme online. Și nu numai online, însă fac referire la acestea pentru că sunt cele mai accesibile, utilizate de milioane de oameni. În zilele noastre, se vorbește mult despre sănătate de toate felurile și despre echilibru. Ei bine, dacă scroll-ul te prinde în vreo perioadă mai blue (și nu numai), se instalează comparația cu “semi-zeii” care  pozează în modele, care îți spun ce ar trebui să faci să fii ca ei, de ce nu reușești, de ce nu ești suficient de bun, etc. Și de acolo pornește măcinarea … și poate deveni permanentă.

“Semi-zeii” care ne provoacă să facem comparații sunt, de fapt, niște etaloane pe care noi ni le-am fixat, însă fără ca ele să facă parte din realitatea noastră. Mai mult decât atât, sunt oameni care nu apelează întotdeauna la metode “curate” și corecte. De exemplu, vrei să ai un corp fit şi ţi-ai ales online câţiva oameni pe care să îi urmăreşti în acest sens. Unele persoane cu corpuri sculptate de pe Instagram, de exemplu, iau prafuri și pastile pentru mărirea mesei musculare. Au făcut un adevărat cult din propriul corp, l-au transformat într-un produs care vinde și, implicit, își petrec ore multe în sala de forță. Dacă te compari cu ele când tu ai un job fulltime, copii de crescut și mese de întins de cel puțin 2 ori pe zi, ai pierdut din start. Un alt exemplu ar fi acele mame care dau nşpe mii de sfaturi despre ce ar trebui să fim şi să nu fim, cum să faci pe animatorul copilului, să fii relaxată, să găteşti zilnic, să te ocupi de casă şi toate acestea în mod zen şi mereu cu zâmbetul pe buze. Şi ce să vezi? Strigă frustrările din tine că aia poate şi ţie nu îţi iese, dar ai pierdut din vedere un aspect extrem de important: femeia aia poate are o bonă şi o altă doamnă care o ajută cu mâncarea şi curăţenia, iar tu trebuie să jonglezi cu toate. V-am dat şi acest exemplu, pentru că cunosc un caz concret. Crezi că te-ar avantaja aceste comparaţii? Deloc!

Ce vreau să spun este că niciodată nu știm toate detaliile din viața omului din vecini, din fața noastră ori care se află de partea cealaltă a ecranului. În plus, nu suntem cu toții croiți la fel. Fiecare avem valorile noastre, propriul nostru ritm și mod în care ni se potrivește să facem un lucru sau altul. Din toate aceste motive, comparațiile sunt absolut inutile.

Tu nu ești în competiție cu nimeni. Există un singur om cu care ai putea să te compari și acela ești tu. Am avut și eu nevoie de ceva timp să înțeleg asta. Tu, cel/cea de astăzi, te poți compara cu cel/cea de ieri, cu scopul de a te îmbunătăți. Restul nu contează. Circumstațele nu sunt aceleași. Oamenii nu sunt la fel. Tu ești același om care ai fost ieri, iar mâine te poți îmbunătăți dacă asta îți dorești.

Sursa foto: Pexels.com

Comparație vs. Motivație + Inspirație

Cred că ar trebui să distingem clar comparația de motivație și/sau inspirație. De exemplu, pe mine mă motivează oamenii pasionaţi de nutriţie să mănânc echilibrat și oamenii fit să integrez în rutina mea o parte dintre exercițiile propuse de ei. Mă inspiră make-up artiștii să încerc unele machiaje, dar nu am pretenția să-mi iasă la fel, pentru că nu dețin același talent, aceleași  produse și nici nu sunt formată în acest sens. Mă înțelegeți unde vreau să bat?

Nu vreau să fiu ca nimeni. Vreau să fiu ca mine, dar să mă las inspirată de ce am în jur. Și eu aleg ce mă inspiră și ce mă trage în jos. Dacă dai scroll, ce îți inspiră primele 5 postări de pe Facebook sau Instagram? Îți dau o stare de bine? Te motivează? Te inspiră? Sau, dimpotrivă, îți stârnesc invidie? Te fac să te simți bine sau nu tocmai în largul tău? Te demotivează? Atunci cred că nu urmărești oamenii potriviți. Competiția asta nesănătoasă naște frustrări. Frustrarea ne transformă în hateri, în oameni care aleg să vadă doar negativul dintr-o grămadă pozitivă.

Cred că rețetele de socializare ne pot face mult bine dacă știm să le folosim cu cap. Am mai atins subiectul aici. Noi avem „telecomanda”, cârma și butonul magic. Noi alegem cu ce ne umplem timpul. Tot noi avem puterea să alegem între motivație, inspirație și competiție nesănătoasă. Așadar, pe voi cine vă inspiră?

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *