Una dintre cele mai bune cărți pe care le-am citit vreodată a fost cartea lui James Clear, „Atomic Habits”. Nu exagerez deloc când spun asta. O consider una dintre cele mai utile cărți, cu informații care m-au motivat să-mi schimb viziunea asupra unor lucruri. Astăzi, aș vrea să vă vorbesc despre obiceiuri, mai exact de la ce pornim atunci când vrem să implementăm un obicei nou, pozitiv, dar și cum eliminăm un obicei prost.
Cum spune James Clear, viața noastră reprezintă suma obiceiurilor noastre. Ceea ce facem și ceea ce gândim în mod repetat, ne formează, ne modelează ca oameni. Și ce facem atunci când vrem să ne îmbunătățim? Cum ne formăm noi obiceiuri? Cum renunțăm la obiceiurile mai puțin bune? Conform lui James Clear, există un cadru care ne ajută să ne ținem de noile obiceiuri, un model de lucru care ne permite să ne îmbunătățim sănătatea, performanța profesională și viața, în general.
Cum funcționează obiceiurile?
Se consideră că adoptarea unui nou obicei are 4 etape simple: indiciu, dorință, reacție și recompensă. Divizând obiceiurile, înțelegem mai bine ce sunt ele, cum funcționează și ce putem face pentru a le perfecționa. Cele 4 etape de mai jos formează circuitul neurologic de reacție. Ele pot fi restrânse în 2 faze: faza problemei și faza soluției.
→ Indiciul (parte din faza problemei) – declanșează inițierea unui comportament, o mică informație care anticipează o recompensă. Mintea noastră scanează în permanență mediul interior și exterior în căutarea indiciilor care duc la o recompensă. Indiciul duce la dorință.
→ Dorința (parte din faza problemei) – forța motivațională din spatele oricărui obicei. Fără motivație sau dorință, nu avem impulsul de a acționa. Nu tânjim după un anumit obicei, ci după starea pe care acesta ne-o oferă. Nu suntem neapărat motivați să ne spălăm pe dinți, dar tânjim după senzația de curățenie pe care ne-o oferă spălatul pe dinți. Orice dorință este strâns legată de intenția de schimbare a stării de spirit.
Nu avem cu toții aceleași dorințe, iar ele nu reprezintă nimic în absența unei interpretări. Gândurile, sentimentele și emoțiile noastre transformă indiciile în dorință.
→ Reacția (parte din faza soluției) – reprezintă obiceiul în sine și poate lua forma unui gând sau a unei acțiuni. Declanșarea reacției depinde de nivelul motivației sau al stresului asociat comportamentului respectiv. Dacă o anumită acțiune impune un efort mental sau fizic mai intens decât cel pe care suntem dispuși să-l facem, atunci nu o vom efectua. Reacția noastră depinde și de capacitățile pe care le avem. De exemplu, dacă vrem să prindem o minge de baschet, dar nu putem sări suficient de sus pentru a atinge coșul, atunci asta e …
În cele din urmă, reacția ne conduce la recompensă. Ea este scopul final al fiecărui obicei.
„Indiciul semnalizează recompensa, dorința apare dacă suntem satisfăcuți de recompensă, iar reacția este acțiunea întreprinsă pentru a obține recompensa.” Pentru noi contează recompensa pentru că ne este utilă în 2 moduri: ne satisface și/sau ne învață ceva.
→ Recompensa (parte din faza soluției) – în primul rând, reprezintă satisfacerea dorinței. În al doilea rând, recompensele ne învață ce acțiuni merită să luăm în considerare pentru viitor. Dacă un comportament se dovedește insuficient în oricare dintre aceste 4 etape, el nu va deveni un obicei.
Exemplu: Te trezești (indiciul) → Vrei să te poți concentra (dorința) → Bei o ceașcă de cafea (reacția) → Îți satisfaci dorința de a te concentra. Gestul de a bea cafea va fi asociat cu momentul trezirii.
Ce facem cu aceste informații?
Cei 4 pași de mai sus îi putem pune în practică atât pentru a ne crea obiceiuri bune, cât și pentru a elimina obiceiurile proaste din viețile noastre. Modelul de lucru de mai jos se numește „Cele 4 legi ale schimbării comportamentale” și au la bază cei 4 pași enunțați mai sus. Este un set de reguli, însă nu unul complet care ar putea schimba orice comportament uman, așa cum afirmă și James Clear, însă se apropie de acest scop. Aceste reguli se pot aplica în orice domeniu și în orice situație.
De fiecare dată când vrem o schimbare, ni se recomandă să ne întrebăm:
- Cum pot scoate în evidență indiciile?
- În ce fel le pot face atractive?
- Cum le-aș putea face mai ușor de efectuat?
- Ce pot face să-mi ofere satisfacție?
Așadar, de ce nu slăbim, de ce nu facem sport, de ce nu renunțăm la fumat, de ce nu ne acordăm timp suficient? Răspunsul este în cele 4 legi de mai sus. Este important să le înțelegem și să le adaptăm la situații specifice. Într-un articol viitor, îmi propun să le prezint mai în detaliu și cum pot fi ele aplicate pentru a ne forma obiceiuri pozitive.
Mie mi-a plăcut mult această perspectivă a legilor comportamentale și rezonez cu ea. Lucrurile au logică și pot fi aplicate în viața de zi cu zi dacă facem un efort să le înțelegem, să le conștientizăm, deși veți vedea că, pentru ca unele comportamente să se declanșeze, nu este nevoie nici măcar de conștientizare, atât de bine întipărite ne sunt unele indicii.
Sunt curioasă dacă ați citit „Atomic Habits” sau dacă aveți tips & tricks din experiența voastră, cum ați implementat un obicei pozitiv ori cum ați eliminat unul prost.
Sper ca informațiile de mai sus să vă fie de folos!
Alte articole care s-ar putea să vă fie utile:
- Instrumente și obiceiuri care mă ajută să fiu mai organizată
- 18 principii și idei de economisire
- 4 metode practice de organizare a bugetului
- Principiile pe care le aplic pentru o mai bună gestionare a timpului
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.