Mi-am lansat o provocare: să întocmesc un meniu pe o săptămână, care să fie câtuși de cât echilibrat și să nu depășească suma de 350 de lei. Vedeți mai jos ce a ieșit!
De ce spun că este o provocare? Nu știu câți dintre voi vă monitorizați bugetul și pe ce vi se duc banii, însă la noi în casă mâncarea ocupă un loc fruntaș la capitolul cheltuieli. Despre monitorizarea bugetului am povestit aici, așa că nu mai intru în detalii. În contextul scumpirilor din ultima perioadă, întocmirea unui meniu (câtuși de cât) echilibrat cu un buget de doar 350 lei/săptămâna mi s-a părut a fi o adevărată provocare. Vă las pe voi să-mi spuneți cum m-am descurcat și în ce proporție ați putea urma acest meniu.
Meniul l-am gândit pentru o familie cu un copil, în care nu se gătește chiar în fiecare zi și se mănâncă cam de toate. Sunt incluse doar mesele principale, fără gustări. Costurile sunt calculate per cantitate.
Meniul îl găsiți mai jos, explicat pe bucăți și cu link-uri spre rețete și produse acolo unde este cazul.
Primele 3 zile ale săptămânii
ZIUA 1 = 75,5 lei
Mic dejun: Iaurt + banană + fulgi de ovăz crocanți. De cele mai multe ori, eu aleg iaurtul grecesc Stragghisto de la Olympus.
Prânz: Ciorbă de perișoare (o cantitate suficientă pentru 3 zile). Am ales această ciorbă pentru că este mai consistentă.
Cină: Salată de bulgur cu piept de pui tras la tigaie. Aici aveți o variantă de salată de bulgur cu legume proaspete.
ZIUA 2 = 38 lei
Mic dejun: Pate de ficat servit cu ardei (o cantitate suficientă pentru 2 dimineți).
Prânz: Ciorbă de perișoare.
Cină: Mămăligă cu cottage cheese. La capitolul cottage cheese, mie îmi place varianta bio din Lidl.
ZIUA 3 = 50,5 lei
Mic dejun: Pate de ficat servit cu ardei.
Prânz: Ciorbă de perișoare.
Cină: Tartă cu spanac și ricotta + tartă cu șuncă și ciuperci. Tartele sunt gândite să ajungă pentru 2 mese, dar s-ar putea ca în unele cazuri să ajungă chiar mai mult.
Ultimele 4 zile ale săptămânii
ZIUA 4 = 26 lei
Mic dejun: Guacamole cu ou fiert. Aici găsiți varianta simplă de guacamole. Oul fiert îl punem deasupra sau îl includem în amestecul de avocado cu roșii și ceapă.
Prânz: Supă cremă de linte. Pe blog, găsiți mai multe variante de supă cremă de linte.
Cină: Tartă cu spanac și ricotta + tartă cu șuncă și ciuperci.
ZIUA 5 = 64,5 lei
Mic dejun: Terci de ovăz cu banană
Prânz: Tocăniță de porc cu sos de legume și piure de cartofi. La noi nu se mănâncă piureuri, dar știu că ele sunt apreciate la alte case. 🙂
Cină: Omletă simplă servită cu broccoli sotat și salată asortată de legume.
ZIUA 6 = 25,5 lei
Mic dejun: Frigănele. Pe blog, găsiți mai multe variante de frigănele.
Prânz: Tocăniță de porc cu sos de legume și piure de cartofi.
Cină: Paste cu sos de roșii.
ZIUA 7 = 46 lei
Mic dejun: Orez cu lapte
Prânz: Mazăre cu cârnați. Aici aveți varianta de mâncare de mazăre cu carne de pui.
Cină: Cartofi noi la cuptor, cu ceapă verde și telemea + salată.
Totalul estimat de mine pentru acest meniu este de 326 de lei. Până la suma de 350 de lei, se adaugă pâinea.
Sunt curioasă dacă ați urma acest meniu și dacă suma de bani pe care ați cheltui-o ar fi aceeași ca cea estimată de mine, 350 de lei.
Nu uitați că în fiecare zi de luni, pe pagina de Facebook a blogului, găsiți meniul nostru din fiecare săptămână.
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.
Super buna ideea, voi incerca și eu, sunt curioasa daca ma pot incadra intr-o anumita suma pe sapt (voi incerca £80 ca suntem in UK) pentru ca și la noi tot pe mancare se duce majoritatea banilor! Alte câteva idei de mic dejun rapid și bun, cu un cost, zic eu, ok: cottage cheese cu afine; iaurt grecesc cu cirese (eu folosesc congelate) și fulgi de migdale. Sunt bune și pe post de desert 🙂
Mulțumesc pentru idei! 🙂
Să-mi spui cum merge să te încadrezi într-o anumită sumă. 🙂