Pentru mine, nu e musai ca deserturile de vară să fie lejere, dar neapărat trebuie să conțină fructe. Din fericire, vara are roade bogate, căpșune, cireșe, caise, nectarine, numai bune de inclus în rețete dulci, delicioase și nu prea complicate. Bine, când vine vorba de complexitate, depinde de voi cât vreți să experiementați. În mare parte, pentru că nu am foarte mult timp la dispoziție și trebuie să-l împart între mai multe activități, prefer rețetele simple. Astăzi, vă propun 20 de rețete simple cu fructe, 20 de deserturi numai bune de savurat în zilele toride de vară. 

 

 

Căpșune îmbrăcate în ciocolată

 

Primul pe listă este un desert simplu (fooarte simplu) și delicios: căpșune îmbrăcate în ciocolată. Aveți nevoie de vreo 4 ingrediente, de 2-3 ustensile și în 10-15 minute ați terminat de pregătit desertul. 🙂

 

 

Cheesecake cu căpșune și blat de cacao

 

Acest cheesecake este ușor de făcut, nu necesită ingrediente pretențioase și nici nu vă solicită foarte mult. Și vă garantez că rezultatul final va încânta atât papilele gustative ale celor mici, cât și pe ale celor mari. 

 

 

Budincă de lămâie

 

Ați mâncat vreodată budincă de lămâie? Pentru ca acest desert să fie pe gustul vostru, trebuie să vă placă aroma intensă de lămâie. 

Budinca este foarte ușor de făcut. Partea superioară este ca un pandișpan foarte pufos, iar sub el se găsește o cremă fină și foarte aromată. Pentru a simți gustul și textura budincii de la prima îmbucătură, lingurița trebuie să o înfigeți, cu încredere, până la fundul vasului, să treceți prin stratul pufos până ajungeți la crema fină de lămâie și să le gustați împreună. Dacă nu vă împăcați foarte bine cu lămâile, le puteți înlocui cu portocale.

 

 

Salată de fructe cu quinoa și busuioc

 

 

Clafoutis cu afine și zmeură

 

Din categoria deserturilor cu fructe, clafoutis-ul este unul dintre preferatele mele, pentru că nu necesită foarte multe ingrediente, are complexitate redusă și este foarte versatil.

 

 

Mousse de zmeură

 

Acest desert dulce-acrișor este perfect pentru zilele calde de vară. Și să știți că nu este deloc complicat de realizat. Cea mai grea parte este așteptarea, pentru că mousse-ul trebuie să stea în jur de 12 ore la frigider. 

 

 

Crumble cu piersici și nectarine

 

 

Panna cotta cu agar-agar, vanilie, căpșuni și banane (fără zahăr)

 

Panna cotta este unul dintre cele mai simple deserturi pe care le puteți face cu fructe de sezon. Este un desert de origine italiană, care se realizează cu smântână dulce (de acolo și denumirea), gelatină și, adesea, topping de fructe.

În panna cotta pe care am pregătit-o eu, am înlocuit gelatina cu agar-agar, un gelifiant extras din alge marine, care se pare că are și beneficii pentru sănătate.

 

Brioșe cu banane și cireșe (fără zahăr)

 

 

Prăjitură pufoasă cu fructe (fără zahăr)

 

Această prăjitură este o combinaţie între pandişpan şi chec, foarte uşor de făcut, pufoasă, aromată şi fără zahăr. Eu am adăugat o lingură generoasă de miere dar, din punctul meu de vedere, dacă folosiţi fructe dulci, coapte, o puteţi omite. O puteţi face cu fructele voastre preferate, nu neapărat cu cireşe. La fel de bine cred că ar merge cu caise ori cu prune, de exemplu.

 

Budincă de tapioca cu cocos și fructe de pădure

 

Rețeta aceasta este vegană, pentru cei cu intoleranțe sau preferințe alimentare de acest fel. Noi am servit această budincă la desert și nu am reușit să ne terminăm porțile, pentru că a fost foarte sățioasă.

 

 

Mini tarte cu blat pufos și cremă de vanilie

 

 

 

Prăjiturele cu cireșe și ricotta

 

Aceste prăjiturele trebuiau să fie niște brioșe cu cireșe și ricotta. În cele din urmă, m-am hotărât să le pun la copt în forme de mini tarte, deci nu-s nici tarte, nici prăjituri, dar, așa cum știm, gustul primează, nu forma ori denumirea. La noi au avut mare succes.

 

 

Budincă de chia cu ananas şi cocos (fără zahăr)

 

 

Clafoutis cu cireşe (fără gluten şi fără lactate)

 

Cred că cel mai simplu desert cu fructe este clafoutis-ul. În mod tradiţional, acesta se face cu cireşe întregi acoperite în întregime de o compoziţie realizată din zahăr, făină, lapte şi ouă. Clafoutis-ul este un desert franţuzesc, originar din regiunea Limousin. De la atestarea lui în Franţa, din 1864, până în prezent, acesta a fost adoptat de bucătăriile din diverse colţuri ale lumii, în forma lui tradiţională sau revizitată. În unele reţete se adaugă unt, smântână sau vanilie.
Eu am ales să fac un clafoutis fără gluten, fără lactate şi fără zahăr.

 

 

Batoane raw vegane cu cireșe (fără zahăr)

 

 

Îngheţată cremoasă cu afine

 

 

Îngheţată cu ananas şi mentă (fără zahăr şi fără lactate)

 

Şi ce desert ar fi mai potrivit pentru sezonul cald decât o îngheţată făcută în casă, răcoroasă, dulce şi aromată? I-aş fi zis sorbet, dar e cremoasă, cu o textură care aduce mai degrabă a îngheţată decât a sorbet, deşi nu conţine lactate. Îi spun desert, deşi nu conţine nici zahăr şi nici îndulcitori. 

 

Prăjitură cu lămâie (fără ouă, fără gluten şi fără lactate)

 

Ce ziceţi de o prăjitură fără ouă, fără gluten şi fără lactate, hrănitoare pentru gustarea copilului, prietenoasă şi cu silueta voastră atunci când aveţi poftă să mâncaţi ceva dulce? Sună bine, nu?

Se întâmplă ca cele mai bune prăjituri să fie cele rapide, cele mai puţin aspectuoase şi cele de la care am cele mai puţine aşteptări.

 

 

Mini checuri cu fructe de pădure şi fulgi de ovăz (fără zahăr)

 

 

 

Aceasta este selecția mea de deserturi potrivite pentru anotimpul cald. Sper să vă placă!

Care este rețeta voastră preferată sau cea pe care ați vrea să o încercați? 🙂

 

 

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

 

 

2 Comments on 20 de deserturi de vară

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *