Trebuie să recunosc că rețetele dulci sunt preferatele mele. Îmi place să le fac, dar și să le mănânc. 🙂
Înainte să fiu soție și mamă, îi spuneam mamei că eu sigur n-o să mă spetesc cu mâncarea de sărbători, că poate voi face câte ceva de mâncare, dar nu o stau să prăjituresc până la ore târzii din seară, chiar din noapte, așa cum făcea ea. Nu m-a contrazis, doar a spus că vom mai vorbi peste câțiva ani și voi vedea atunci dacă îmi păstrez sau nu părerea. Ei bine, părerea mea s-a schimbat între timp. Prăjituritul nu-l mai văd ca pe o corvoadă, ci îmi face plăcere. Îmi e tare drag când îi văd pe ai mei că mănâncă cu poftă, că pot să le ofer un dulce de calitate, în care știu exact ce am pus … Și există un ingredient pe care nu-l poate pune nici cea mai renumită cofetărie din lume: iubirea. Eu zic că cele mai bune mâncăruri făcute în casă au și un strop de iubire. 🙂
Dacă sunteți în căutare de dulciuri sănătoase, fără zahăr sau cu conținut redus de îndulcitori, am adunat câteva idei care s-ar putea să fie pe placul vostru. În total, cu cele din anii trecuți, sunt peste 60 de rețete. Vă las link-urile la finalul articolului. Eu zic că aveți de unde alege preparate dulci pentru mesele voastre festive și nu numai.
Clafoutis cu prune
Prune nu veți mai găsi pe vremea asta, dar rețeta o puteți face cu alte fructe de sezon. Nu este un clafoutis clasic, dar vă asigur că este delicios.
Cheesecake cu dovleac copt (fără coacere)
Ce ziceți de niște cheesecake-uri individuale, la borcan, cu arome de sezon?
Cheesecake în 3 culori, fără coacere (fără zahăr şi fără gelatină)
Ştiu că cheesecake-ul este considerat de unii un desert banal, prea comun, dar este printre preferatele mele. De această dată, am zis că împuşc doi iepuri, chiar trei, dintr-o lovitură: fac un cheesecake pe post de tort pentru o persoană dragă mie, împărtăşesc reţeta cu voi şi îmi răsfăţ papilele cu ceva bun şi dulce, fără zahăr.
Galette cu prune şi migdale
Dacă alegeți să faceți această tarto-plăcintă, să știți că ea poate fi umplută și cu mere sau cu pere.
Prăjitură pufoasă cu fructe (fără zahăr)
Această prăjitură este o combinaţie între pandişpan şi chec, foarte uşor de făcut, pufoasă, aromată şi fără zahăr. Eu am adăugat o lingură generoasă de miere dar, din punctul meu de vedere, dacă folosiţi fructe dulci, coapte, o puteţi omite. O puteţi face cu fructele voastre preferate, nu neapărat cu cireşe.
Batoane raw vegane cu cireșe (fără zahăr)
Am încercat o variantă de batoane raw vegane, fără zahăr şi fără îndulcitori. Batoanele au doar 7 ingrediente pe care, probabil, le aveţi deja în casă. Cum cireșe nu găsim în această perioadă, le puteţi înlocui cu kaki, de exemplu. Modul de preparare e simplu, ca o joacă de copii.
Brioşe pufoase cu afine şi banană (fără lactate)
Vă propun încă o reţetă fără lactate, potrivită pentru cei cu intoleranţă la lactoză. Având în vedere că am folosit afine de pădure care sunt mai acrişoare decât cele de cultură, am adăugat şi 2 linguri de miere, dar se pot omite dacă folosiți afine de cultură, pentru că sunt mai dulci decât cele de pădure.
Chec din albușuri
Voi ce faceți cu albușurile care vă rămân de la diverse preparate? Eu nu le arunc niciodată. Se pot încorpora în checuri, brioșe, omlete, biscuiți, soufle-uri, etc. Când Antonia era mai mică, albușurile le foloseam în soufle-ul cu mere. A venit vremea să încerc și altceva, un chec pe care l-am servit de sărbători, de Paşte. O să vedeți că e tare ușor de realizat. Este și versatil, pentru că stafidele și fulgii de ciocolată se pot înlocui cu ingredientele pe care le preferați (merișoare, nuci, etc.).
Mini tarte cu blat pufos și cremă de vanilie
Mă atrag prăjiturile cu creme și cu blaturi pufoase, dar știm bine că cele din comerț conțin foarte mult zahăr, margarină, crocobauri și unele n-au văzut nici măcar ouă proaspete, ci făcute praf … varianta mai economică și mai puțin sănătoasă. Poate veți spune că o prăjitură din comerț, mâncată din Paște în Crăciun, n-a omorât pe nimeni. E adevărat, însă veți vedea că tartele astea nu au nimic complicat şi îi puteți implica și pe cei mici în realizarea lor.
Brioşe cu brânză de vaci şi ciocolată
În această rețetă, nu veți găsi ciocolată, ci pudră de roșcove și pudră de cacao crudă. Dacă brioșele din comerț conțin cantități mari de zahăr, acestea au 30g de zahăr de cocos, adică 2g în fiecare brioșă. Vă asigur că sunt suficient de dulci. De fapt, mai bine îmi spuneți voi după ce le încercați. 🙂
Brioşe cu brânză de vaci şi cocos (fără zahăr)
Negrese cu cartof dulce (reţetă vegană)
Dacă aveţi copii care vă cer ciocolată, s-ar putea ca această reţetă să-i mulţumească. Este uşor de preparat, sănătoasă, suficient de dulce, cu un gust minunat şi cu textura negreselor tradiţionale. Pot să pariez că nici cei mari nu vor ști că sunt făcute cu cartof dulce. 🙂
Papanaşi la cuptor
Poate veți spune că papanașii nu sunt chiar un desert de pus pe o masă festivă. Eu zic că, cu câteva trucuri simple, putem transforma nişte reţete simple în preparate festive. 🙂
Budinci cu chia
Budincile cu chia sunt cu siguranță un dulce neconvențional, dar cine zice că trebuie să urmăm anumite tipare când vine vorba de bucatele pe care le punem pe masă de sărbători? Pe principiul cheesecake-ului la borcan, cred că inclusiv aceste budinci și-ar găsi locul într-un meniu festiv.
Mousse de avocado cu caju şi seminţe de chia
Un exemplu de budincă de chia cu aer mai festiv. 🙂
Prăjiturele umplute cu vişine
Aceste prăjiturele sunt un fel de salam de biscuiți umplut cu vișine, sub formă de bomboane. Eu am schimbat forma, dar și compoziția, pentru că am ales să fie un dulce mai sănătos, cu mai puțin zahăr. Aveţi nevoie de ingrediente simple şi, fiind de o complexitate redusă, nu necesită nici mult timp şi nici prea multă ştiinţă în bucătărie.
Brownie fără gluten şi fără zahăr
Am căutat o ciocolată cu ingrediente curate, am exclus zahărul, chiar şi glutenul (eu n-am nicio problemă cu el, dar ştiu că există printre voi doritori de reţete fără gluten), mi-am suflecat mânecile şi prăjitura mea ciocolatoasă a fost gata într-o jumătate de oră, cu timpul de coacere inclus.
Bomboane de ciocolată vegană
Ciocolata este îndrăgită cam de toată lumea. Până acum, am cunoscut o singură persoană care nu este mare iubitoare de ciocolată. În rest, toți cei pe care îi cunosc servesc cu plăcere acest desert, indiferent că vine din magazin, sub formă de tabletă sau de praline, ori este făcut în casă. Vă propun să faceți o rețetă foarte simplă, care are la bază doar 3 ingrediente. Este vorba de bomboane de ciocolată vegană, fără zahăr, îndulcite cu miere.
Care dintre rețetele de mai sus credeți că își vor găsi locul pe masa voastră de sărbătoare?
Poate găsiţi şi mai multă inspiraţie în prăjiturile propuse în anii trecuţi:
- Prăjituri sănătoase pentru mese festive (2018)
- Deserturi raw pentru mese festive
- Prăjituri sănătoase pentru mese festive
Poate veți spune că unele preparate nu se potrivesc să fie servite ca aperitive, cu atât mai puțin pe o masă de sărbătoare. Eu vă contrazic și vă spun că, cu câteva trucuri, putem transforma nişte reţete simple în preparate festive.
Spor la prăjiturit!
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.