De multe ori atunci când îmi pregătesc câte o salată, îmi aduc aminte de una dintre bunicile mele, carnivoră înnăscută: „Ioi, da’ cum să-ți țâie de fome niște frunze? Fără carne și fără pită io nu pot, dragă!” (a se citi cu dulcele accent ardelenesc). 🙂 Ei bine, buni ar trebui să știe că nici mie nu îmi țin frunzele de foame. De fapt, îmi țin pe moment, dar senzația de sațietate nu durează prea mult. Din acest motiv, salatele mele trebuie să fie consistente și adaug ingrediente precum legume, brânză, ouă, leguminoase, carne sau pește.
La fiecare început an, fiecare dintre noi ne setăm obiectivul de a slăbi sau de a mânca mai sănătos, mai echilibrat. Dacă aveți și voi un astfel de obiectiv, dar nu prea știți de unde să începeți, poate ideile propuse mai jos vă vor fi de ajutor. De asemenea, unele dintre salatele propuse pot fi servite și ca garnitură, nu neapărat consumate ca atare. Totuși, dacă mâncați salate, în primul rând, pentru siluetă, să nu vă păcăliți. O salată poate deveni repede foarte calorică în funcție de cantitatea de ingrediente pe care o adăugați și de dressing-urile pe care alegeți să le folosiți.
Salată cu ton şi telemea
Pentru mine, tonul și telemeaua combinate cu dulceața roșiilor și cu aroma cepei verzi sau a cepei eşalotă reprezintă combinația perfectă într-o salată. Adaug și ingrediente cu textură crocantă, salată iceberg, varză și/sau felii de morcovi.
Salată cu năut şi sos de avocado
Această salată şi-a făcut loc pe masa noastră, la cină, alături de alte bunătăţi care se pot consuma rapid, direct din frigider, sau care necesită un efort minim pentru a fi gătite: telemea, ouă fierte, zacuscă, etc. Din punctul meu de vedere, puteţi adăuga cu încredere, în salată, câteva bucăţi din telemeaua voastră preferată.
Salată cu quinoa, legume şi seminţe
Quinoa nu este un aliment foarte popular în România. Ea este o pseudo-cereală care îşi are originea în Peru şi Chile, dar se cultivă şi în Europa. Este o sursă ideală de proteină vegetală. De asemenea, conţine minerale, fier, magneziu, fosfor, mangan, zinc, calciu, potasiu şi seleniu, dar şi vitamine din complexul B şi vitamina E.
Salată de bulgur cu rodie
Această salată poate fi servită ca garnitură sau ca fel principal, acasă, în familie ori o puteţi lua cu voi la birou, pentru masa de prânz. Poate fi potrivită atât pentru cei mari, cât şi pentru cei mici, dar nu foarte mici, pentru că boabele de rodie au risc de înec (prin aspiraţie). Salata o puteţi adapta în funcţie de preferinţe, cu mai multă rodie ori mai puţină, cu frunze verzi sau fără, cu legume mai multe sau deloc.
Salată cu ou fiert
Ingrediente:
- salată verde sau salata voastră preferată.
- porumb
- sfeclă roşie
- roşii cherry
- 2 ouă fierte tari
- brânză feta
- ierburi aromatice (depinde care vă plac)
- ulei de măsline
Salată cu somon afumat
Ingrediente:
- salată verde + porumb + sfeclă roşie
- roşii cherry
- 3 fire de ceapă verde
- 2 felii de somon afumat
- brânză feta
- sare + piper
- ulei de măsline + oţet balsamic
Salată cu carne de pui/curcan, în lipie
Ingrediente (pentru 6 lipii):
- aproximativ 200-250g piept de pui sau de curcan.
- 6 lipii integrale
- salată verde
- morcovi
- sfeclă
- ridichi
- ceapă verde
- condimente pentru carne: sare, piper, curry şi boia. Puiul l-am gătit într-o tigaie grill fără să adaug grăsime.
- pentru dressing: 2 linguri de smântână, 2 linguri de iaurt şi o lingură de muştar.
Salată cu fructe de mare
Ingrediente:
- salată iceberg
- salată verde
- morcovi
- caracatiţă marinată
- brânză feta sau telemea
- ceapă verde
- roşii cherry
- sare + piper
- ulei de măsline cu zeamă de lămâie
Această salată ar merge la fel de bine cu creveţi gătiți cu usturoi.
Salată de cartofi cu maioneză de dovlecei
Salata orientală de cartofi este o reţetă pe care cred că o ştie toată lumea. Mie îmi aduce aminte de mama, de copilărie şi de zilele de vară. Uneori, mama făcea salata de cartofi cu maioneză. Delicioasă, dar prea grasă pentru gusturile mele de acum. La noi în casă, nu mai facem maioneză clasică de o bună bucată de vreme, cu mici excepții. Înlocuitorul cel mai gustos pe care l-am găsit pentru maioneza clasică este maioneza de dovlecel.
Salată cu cartofi dulci
Pește în papiotă cu salată de bulgur
Această reţetă trebuia să ne mulţumească pe toţi 3. Soţul meu nu este un mare iubitor de peşte, dar îl mănâncă cu mujdei de usturoi, iar copila refuză de ceva vreme majoritatea legumelor, aşa că bulgurul ei trebuia adaptat preferinţelor. Până la urmă, eu am fost cea mai câştigată. Aş putea renunţa la carne în favoarea peştelui, salata de bulgur cu legume este printre preferatele mele, iar, pentru a le prepara, timpul petrecut în bucătărie este de bun simţ. Aşa că, dacă nu ştiţi ce să gătiţi bun şi repede la prânz ori la cină, reţeta asta s-ar putea să vă inspire.
Sper să vă fie de folos rețetele propuse mai sus.
Ce trebuie să conțină salata voastră preferată?
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.
Buna Flavia
vreau sa te intreb daca ai incercat sa pregatesti kefir de fructe si daca ai folosit aceasta bautura pentru a fragezii aluaturi ( de ex in loc de bors ).
Ma intereseaza daca il pot folosi si in alte scopuri culinare.
Felicitari pentru Blog, citesc cu mare placere post-urile tale si aflu multe lucruri noi (f utila info despre adrese cu rochii de ocazie).
Numai bine,
Melina
Chefir cu fructe nu am testat, doar iaurt cu fructe. Chefir-ul îl mai poți folosi în marinade pentru carne, în aluaturi de checuri, gofre, clătite, etc. Va face ca aluaturile să fie pufoase, fragede.
Mulțumesc! Mă bucur că găsești pe blog informații care îți folosesc!